fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Univerzitetski profesor Sulejman Bosto na putu oporavka u fojničkom Reumalu

Profesor Sulejman Bosto, ugledni bosanskohercegovački filozof i prevodilac, uspješno se oporavlja nakon moždanog udara u poznatom rehabilitacijskom centru Reumal. Njegov boravak u ovoj ustanovi bio je ključan za vraćanje pokretljivosti i samostalnosti, zahvaljujući stručnosti i posvećenosti medicinskog osoblja.

Profesor Bosto, rođen 20. februara 1950. godine u Bugojnu, BiH, doživio je moždani udar koji je značajno ograničio njegovo kretanje. Odluka da potraži pomoć u Reumalu, koji je poznat po rehabilitaciji pacijenata sličnog profila, pokazala se ispravnom jer se njegovo zdravlje značajno popravilo. Danas je profesor Bosto sposoban samostalno se kretati na kraćim relacijama, što je veliki napredak u njegovom oporavku.

U svom obraćanju, profesor Bosto izrazio je duboku zahvalnost svim uposlenicima Reumala na brižnom i pažljivom pristupu. Posebno je istakao Fikreta Softića i Džemala Varku, medicinske njegovatelje, koji su mu u svakom trenutku bili na raspolaganju.

Profesor Sulejman Bosto je završio studij filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1972. godine. Njegova akademska karijera uključuje magistarski rad pod nazivom “Smisao i dosezi Hegelove filozofije umjetnosti” (1976) i doktorsku disertaciju “Hermeneutička teorija jezika (Problem jezika u filozofskoj hermeneutici Hansa-Georga Gadamera)” (1985). Tokom godina, Bosto je izabran za asistenta 1974., docenta 1985., vanrednog profesora 1990., te redovnog profesora 1999. na predmetu Ontologija.

Osim štoje predavao predmete kao što su Filozofska antropologija, Filozofija prirode i Filozofija, pjesništvo, jezik, profesor Bosto je bio angažiran i na Katedri za historiju umjetnosti, te na Muzičkoj akademiji, Akademiji likovnih umjetnosti, Akademiji scenskih umjetnosti i Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Njegov rad obuhvata širok spektar filozofskih disciplina, uključujući ontologiju, fenomenologiju, antropologiju, filozofsku hermeneutiku, filozofiju jezika i kulture, filozofiju prirode te pitanja etike u znanstveno-tehničkoj civilizaciji.

Profesor Bosto je također član Centra za filozofska istraživanja ANUBiH, PEN-a BiH, Bioetičkog foruma za Jugoistočnu Evropu, Hrvatskog filozofskog društva i nekoliko redakcija filozofskih časopisa. Njegovi radovi objavljeni su u mnogim prestižnim časopisima, a preveo je i brojna djela s njemačkog jezika.

Uz oporavak u Reumalu, profesor Bosto planira nastaviti svoj rad i doprinos akademskoj zajednici, ojačan podrškom koju je primio tokom rehabilitacije. Njegova zahvalnost prema timu Reumala podsjeća nas na značaj stručne i humane brige u procesu ozdravljenja.

Pročitajte i ovo

(VIDEO) Filmska ljubavna priča hanume iz Gradačca: Udala se u Njemačkoj za čovjeka kojeg je znala samo 6 dana

Mejasa iz Gradačca, Bosanka koja je sudbinu vezala za Njemačku, predstavlja jedinstven primjer kako je …