fbpx
Nedjelja , 8 Septembra 2024

Lisica provalila u kokošinjac Elmira Litrića: Značajna šteta na farmi u Kiseljaku

Lisica provalila u kokošinjac Elmira Litrića: Značajna šteta na farmi u Kiseljaku

Autor: Harun Pašalić

Kiseljak, 24. maja 2024. — Elmir Litrić, poznati poljoprivrednik i uzgajivač autohtonih vrsta peradi iz Kiseljaka, pretrpio je značajnu štetu nakon što je lisica ili neka druga divlja životinja provalila u njegov ograđeni prostor za perad prošle noći. Ovaj nemili događaj zatekao je lokalnu zajednicu, koja je dobro upoznata sa Elmirovim trudom i posvećenošću očuvanju domaćih vrsta peradi.

Prvi je štetu otkrio Elmirov otac, Mirhat Litrić, koji je rano ujutro došao provjeriti stanje na farmi. Mirhat nije krio svoje nezadovoljstvo zbog incidenta, izrazivši sumnju u vođenje domaćinstva i zaštitu peradi od napada divljih životinja. “Ovo je veliki udarac za našu farmu,” izjavio je Mirhat. “Neophodno je da se poduzmu ozbiljne mjere kako bi se spriječili ovakvi incidenti u budućnosti.”

Elmir Litrić, poznat po svom radu na očuvanju autohtonih vrsta peradi, bio je vidno uznemiren zbog gubitka. “Ovo nije samo gubitak za našu farmu, već i za cijelu zajednicu koja podržava naš rad na očuvanju ovih vrijednih vrsta,” rekao je Elmir. “Moramo se dodatno angažovati u jačanju sigurnosnih mjera i edukaciji o važnosti zaštite domaćih životinja.”

Incident je pokrenuo lavinu podrške lokalnih stanovnika i drugih poljoprivrednika, koji su ponudili pomoć i savjete za bolje osiguranje farme. Planiraju se dodatne mjere sigurnosti, uključujući postavljanje jačih ograda i nadzornih kamera kako bi se spriječili budući napadi.

Elmir Litrić je poznat po svom pionirskom radu u poljoprivredi, gdje se fokusira na uzgoj rijetkih i autohtonih vrsta peradi. Njegova farma nije samo izvor lokalne hrane, već i važan centar za očuvanje genetske raznolikosti peradi.

Iako je ovaj događaj težak udarac, Elmir i njegova porodica odlučni su da prevladaju prepreke i nastave sa svojim radom. Lokalna zajednica ostaje uz njih, pružajući podršku i resurse kako bi se osiguralo da se slični incidenti ne ponove.

Pročitajte i ovo

Nedim Sladić: “Stiže kiša i zahlađenje, bit će i pahulja”

Južno strujanje održava se do utorka, 10. septembra kad će se jutarnje temperature kretati od …