fbpx
Četvrtak , 19 Septembra 2024

Sedma godišnjica otvorenja džamije u Wittenu

Sedma godišnjica otvorenja džamije u Wittenu

U nedjelju, 20.5.2024. godine, u Džematu Witten, IZB u Njemačkoj, proučen je mevlud povodom sedmogodišnjice otvorenja predivne “Bijele džamije”.

U programu su učestvovali imami Medžlisa NRW. Riječi dobrodošlice je uputio imam hfz. Kenan-ef. Čaušević, uvodne naznake je dao glavni imam MIZ NRW mr. Muamer-ef. Mujarić, a glavni predavač je bio prof. Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet Rijaseta IZ u BiH, koji je istakao prioritete u našem zajedničkom džematskom djelovanju te kvalitete i iskorake u funkcioniranju ovog prepoznatljivog Džemata.

Program je okončan zajedničkim ručkom originalne bosanske kuhinje Aktiva žena.

Inače, Džemat Witten je formiran 1992. godine i broji 300 članova. Predsjednik Džemata je posvećeni Enes Hasanović, a imam je perspektivni Hafiz Kenan-ef. Čaušević. Mektebsku nastavu pohađa 50-ak polaznika od kojih 13 uči Časni Kur'an.

Fotografija s otvorenja džamije

Plemenite i darežljive džematlije su 2017.godine finalizirale gradnju Bijele džamije koja ima 500 kvadratnih metara, a Centar sadrži prostor za klanjanje, mektebsku učionicu, biblioteku, biro, univerzalnu salu sa kuhinjom, stan za imama i musafirski apartman.

Svečano otvorenje je upriličeno 21.5. 2017. godine, a džamiju su otvorili reisul-ulema Husejn-ef. Kavazović, h. Edhem Kadrić, predsjednik, Ruvejd-ef. Jahić, imam, sin Fehima Seleka i dvojica sinova ing. Refika Hajrovića.

Također, neumorne džematlije su koncem decembra 2022. godine kupile i zgradu od 400 kvadrata uz svoju džamiju.

Nakon renoviranja, ako Bog da, zgrada će imati multifunkcionalnu ulogu na planu vjersko-kulturno-edukativnog angažmana ovdašnjih Bošnjaka.

Inače, Džemat Witten funkcionira u okviru IZBNJ te učestvuje u svim projektima Islamske zajednice.

 

Pročitajte i ovo

Marija Šerifović stigla u Sarajevo, u poznatoj ćevabdžinici fanove častila ćevapima

Marija Šerifović danas je putem svog Instagram profila objavila da stiže u Sarajevo i da …