fbpx
Srijeda , 22 Maja 2024

(VIDEO) Uoči Eurosonga: U Švedskoj spaljeni Kur‘an i palestinska zastava

Počevši od danas, čitavu sedmicu će se održavati brojni koncerti i zabave u ovom južnom švedskom gradu, a kulminacija će biti veliko finale Eurovizije 11. maja. Očekuje se da će tokom sedmice Eurovizije Malmö posjetiti 100.000 ljudi

Muškarac i žena spalili su primjerak Kurana u švedskom gradu Malmöu, dan prije početka Eurovizije. Video na kojem se vidje dvije osobe kako pale svetu muslimansku knjigu prenosio se danas uživo na TikToku. Žena je nosila križ.

Palestinska zastava također je spaljena tijekom tog incidenta nedaleko od dvije dvorane u kojima će se održati Eurovizija. Švedska policija kritizirana je što je dopustila paljenje Kurana tako blizu velikog događanja.

Paljenja Kurana u Danskoj i Švedskoj prošle godine izazvali su bijesne reakcije, a ponekad i nasilne prosvjede u većinski muslimanskim zemljama, no u Švedskoj taj čin potpada pod zakon o slobodi govora i legalan je.

Počevši od danas, čitavu sedmicu će se održavati brojni koncerti i zabave u ovom južnom švedskom gradu, a kulminacija će biti veliko finale Eurovizije 11. maja. Očekuje se da će tokom sedmice Eurovizije Malmö posjetiti 100.000 ljudi.

Uz glazbena događanja, najavljeno je i nekoliko prosvjednih akcija zbog rata u Gazi, uključujući i propalestinske i proizraelske prosvjede. Jučer je izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost pooštrilo upozorenja o putovanju u ovaj švedski grad. Izraelcima koji planiraju posjetiti Malmö savjetuje se da razmotre svoju odluku, navodi se.

Švedski umjetnici pozivali su da se Izrael zbog rata u Gazi isključi s Eurovizije, no organizatori su to odbili. Iako Izrael nije europska zemlja, dopušteno joj je sudjelovati na Euroviziji jer je izraelska javna televizija član Europske radiodifuzijske unije (EBU).

Eurovizija je najveće glazbeno natjecanje na svijetu. Nakon pobjede švedske pjevačice Loreen na natjecanju prošle godine, Švedska je ovogodišnji domaćin događaja. Polufinale će se održati 7. i 9. svibnja, tijekom kojih će biti eliminirano 11 od 37 sudionika, dok će 26 zemalja sudjelovati u finalu.

Oslobođenje.ba

Pročitajte i ovo

U teškoj saobraćajnoj nesreći jutros poginuo 25-godišnji Aldin Mahmutović

Porodica i prijatelji oplakuju mladog, 25-godišnjeg, Aldina Mahmutovića koji je rano jutros preminuo nakon teške …