fbpx
Utorak , 7 Maja 2024

Okrugli sto u Fojnici o životu i djelu Hadžema Hajdarevića

Učesnici su se okupili u prostorijama Turskog kulturnog centra u Fojnici, a u okviru 40. “Susreta Zija Dizdarević” kako bi dublje istražili, ali i odali počast životu i djelu poznatog pjesnika Hadžema Hajdarevića. Okrugli sto, koji je privukao širok spektar prisutnih, bio je prilika da se osvrnu na njegovu poeziju i prozu.

Među učesnicima su se našli Mile Stojić, Enes Karić, Alija Pirić, Edin Pobrić, Asmir Kujević, Alen Kalajdžija, Hilmo Neimarlija i Izedin Šikalo.

Profesor Karić je podijelio s prisutnima sjećanja na njihove srednjoškolske dane i Hadžemovu strast prema poeziji, čitajući neke od njegovih najranijih pjesama iz tinejdžerskog doba.

Posebno je bila dirljiva prisutnost Hadžemove supruge Amile, koja je svojim prisustvom obogatila događaj. Među ostalim značajnim gostima su bili prof. dr. Sulejman Bosto, prof. dr. Dževad Hodžić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, bivši načelnik opštine Fojnica Nasir Selimović, prof. Mensur ef. Pašalić te predstavnici vjerskog života Fojnice.

Ovaj okrugli sto nije samo bio prilika za raspravu o Hajdarevićevom stvaralaštvu, već i za dublje razumijevanje njegove uloge u kulturnom i društvenom životu. Susret je dao priliku da se još jednom oda počast ovom velikom književnom stvaraocu i njegovom naslijeđu koje i dalje nadahnjuje generacije.

Važno je napomenuti da je pjesnik Hadžem Hajdarević preminuo 2023. godine u 67. godini života, ostavljajući neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Pročitajte i ovo

Tragičan ishod akcije u Mramoru: Iz jame izvučeno beživotno tijelo rudara

Spasilačka akcija u Rudniku lignita u Mramoru kod Tuzle nažalost je okončana tragično, s obzirom …