fbpx
Nedjelja , 5 Maja 2024

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) osvojila srca mnogih.

Emina Hodžić, šesnaestogodišnja učenica Međunarodne škole Richmond Park Sarajevo, istakla se svojim revolucionarnim projektom nazvanim “SafeTrack”. Ovaj inovativni sistem sa vještačkom inteligencijom detektuje nesreće u realnom vremenu i automatski preusmjerava saobraćaj kako bi poboljšao bezbjednost na putevima. Svojom stopom tačnosti od 99%, “SafeTrack” takođe identifikuje potencijalne opasnosti na putu i procjenjuje vjerovatnoću nesreća, klasifikujući ih po ozbiljnosti.

Eminino izvanredno postignuće na Naučnoj olimpijadi BiH (BOSEPO) donijelo joj je zlatnu nagradu u kategoriji IT i hardverske kontrole. Osim toga, njen talenat privukao je pažnju međunarodne zajednice, osiguravajući joj mjesto na prestižnim takmičenjima kao što su Infomatrix u Rumuniji i Međunarodna Greenwich olimpijada u Londonu.

Našoj Emini čestitamo na ogromnom uspjehu kao primjeru neograničenih mogućnosti za sve djevojke u ICT-u.

Njena strast, entuzijazam i inovativnost su pokretači budućnosti ICT-a, a mi sa ponosom možemo kazati da smo presretni na sve njene dosadašnje i buduće uspjehe.

mahalla.ba


Izvor: Life at ZIRA

Pročitajte i ovo

Održan mektebski turnir u fudbalu u Fojnici

Sporstka sala u Fojnici je danas bila domaćin spektakularnog mektebskog turnira u fudbalu, okupljajući mektebe …