fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Džemat Calw u Njemačkoj – primjer sklada i uspješnog rada naših ljudi u dijaspori

U Calwu, gradu udaljenom 45 km od Štutgarta, egzistira Džemat IGBD Calw.

Formiran je 1990. godine. Ima 176 članova koji su najvećim dijelom iz Bosanske Krajine.

Aktuelni predsjednik je Abdurahman Beširević, a ranije su dżemat vodili Husnija Bašanović, Husejn Avdagić, Zečir Jahtadić te Rašid Mureškić.

Imamsko-hatibsko-muallimske dužnosti su obavljali Šahin ef. Efendić, Abdurahman-ef. Beširević, Alem-ef. Kusur te Jasmin-ef. Bajraktarević. Trenutno je džemat u fazi prijema novog stalnog imama.

Mektebsku nastavu pohađa 46 djece sa kojima uspješno radi muallima Tatarević Sumejja.

U džematu se dostojno obiljeżavaju svi vjerski mubarek-dani i državni praznici.

Vrijedne i plemenite džematlije su 2018. godine kupile objekat od 320 kvadratnih metara koji su udarniĉki, za svega 5 mjeseci, adaptirali i uselili.

Centar sadrži lijepo uređeni mesdžid, kafeteriju sa kuhinjom, konferencijsku salu, tri stana koja se iznajmljuju, stan za imama, musafirsku sobu, poslovne kancelarije, a posjeduju i 15 parking mjesta.

Prilikom nedavne službene posjete, uz Ishak-ef. Aleševića i Enver-ef. Pašalića, uočili smo da se dvadestak metara od Centra gradi tramvajska stanica na liniji koja povezuje Štutgart i Ravensburg čime je lokacija Centra još više dobila na atraktivnosti.

Naravno, džemat je u sistemu IZB u Njemačkoj i učestvuje u svim projektima Zajednice.

Na kraju, imponuje harmonija koja je uočljiva u ovom džematu, a primjer su Rašid Mureškić, Nihad Šahinović i Senad Hamukić, njihova komunikacija, saradnja i koordinirano djelovanje u interesu džemata.

Rašid Mureškić je 20 godina bio predsjednik džemata, a prije toga 9 godina blagajnik, Nihad Šahinović je već 20 godina blagajnik, a Senad Hamulić je 20 godina kao podpredsjednik dzemata odnosno aktuelni sekretar.

Osnivačima, vakifima, ĉlanovima ovog uspješnog džemata i njihovim porodicama želimo Allahovu nagradu i svako dobro!

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …