fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Profesor Nedim Suljić iz BiH u društvu najboljih naučnika Evrope

Profesor Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli dr. Nedim Suljić od večeras je i zvanično član Evropske akademije nauka i umjetnosti iz Salzburga.

Novi članovi inaugurirani su večeras u velikoj dvorani Univerziteta Salzburg. Akademik Suljić sa kolegama, tokom večernjeg prijema u Viteškoj dvorani Salzburške rezidencije, susreo se sa predsjednikom Evropske akademije nauka prof.dr. Klausom Mainzerom, članovima Senata Evropske Akademije nauka i umjetnosti i sa dobitnicima Nobelove nagrade za hemiju i fiziku za 2020 i 2023 godine koji su također članovi Evropske akademije nauka.

Titula evropskog akademika

– Za klasu tehničkih nauka Evropske akademije nauka izabrano je 6 naučnika – Njemačka sa dva novoizabrana člana, Poljska, Norveška, profesor iz Norveške je rodom iz Libana, ali u Norveškoj živi gotovo cijeli život, zatim Rumunija i ja iz Bosne i Hercegovine. Mene je još krajem januara 2023. godine nominirao akademik prof. dr. Borut Žalik i Univerzitet u Mariboru. Nakon evaluacije i ocjenjivanja u oktobru sam dobio pismo predsjednika Evropske akademije nauka da sam izabran – kazao je za “Avaz” akademik Nedim Suljić.

Titulu evropskog akademika Suljić je zaslužio nakon objavljivanja više od 100 naučnih radova u priznatim naučnim časopisima širom svijeta, pet stručnih knjiga i udžbenika, zatim udžbenika koji se koristi na građevinskim fakultetima u Srbiji, te kao redovni i stalni recenzent u devet prestižnih naučnih časopisa iz SAD, kao i u naučnim časopisima u Turskoj i Indiji. Bio je urednik u dva prestižna američka naučna časopisa, a poznat je i po metodi “Suljić”, koju je publicirao švicarski Springer, a koja se odnosi na matematsku analizu i formulaciju određivanja infiltracije i koeficijenta infiltracije u tijelo sanitarne deponije komunalnog otpada.

Slabo ulaganje u nauku

 

– Za mene je izbor u Evropsku akademiju nauka i umjetnosti velika čast, ogromno priznanje na što sam posebno ponosan, nakon izbora u Internacionalnu Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (IANUBIH) kao i BH Američku akademiju. Čast je biti dio akademije koja okuplja najbolje naučnike Evrope među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade, njih ukupno 32 – ističe Suljić.

Tužan je što se u BiH jako malo ulaže u nauku, te što se veoma malo cijene naučna dostignuća i uspjesi u ovoj oblasti.

– To je najbolji način da se promoviše država BiH u Evropi i svijetu. Bilo bi puno bolje svima u državi da se više vrednuju naučni uspjesi i da se više ulaže u nauku, jer time se omogućava brži i bolji napredak društva. Takođe, i državni Univerziteti bi trebalo da više cijene svoje profesore koji ostvaruje značajne uspjehe van granica države jer time se promovišu i ti Univerziteti, ali i politička vlast u zemlji treba da više cijeni i vrednuje priznate naučne radnike umjesto politički podobnih stranačkih ljudi sa sumnjivom stručnošću i obrazovanjem – poručuje akademik Nedim Suljić.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …