fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024

Nafiz zajedno sa svojom suprugom izgradio svojim rukama malu džamiju u dvorištu

U Donjem Vakufu, unikatna džamija koju je sam sagradio Nafiz Ohran privlači pažnju prolaznika. Dok mnogi biraju luksuzna vozila ili vikendice za svoje projekte, Nafiz je odlučio izgraditi oazu duhovnosti koja sada stoji u dvorištu njegove porodične kuće na ulici Aleksa Šantića bb.

Ova lijepa džamija, koju je Nafiz zajedno sa svojom suprugom izgradio svojim rukama, predstavlja simbol predanosti i ljubavi prema vjeri i tradiciji. Tokom tri mjeseca rada, samostalno je oblikovao džamiju koja može primiti tri osobe u unutrašnjosti. Dimenzije džamije su 2 sa 2 metra, dok munara ide u visinu od 5 i 15 metara.

Jedan od najvećih izazova s kojim se Nafiz suočio bio je pronalazak vrha munare. Međutim,  uspio je savladati i ovu prepreku. Kako sam ističe, sve je radio sam, osim što mu je supruga pomagala držeći mješalicu dok je miješao beton.

Njegova odluka da izgradi džamiju umjesto luksuza ili materijalnih dobara govori o njegovoj posvećenosti vjeri i duhovnosti. Nafiz je izabrao put koji zahtijeva strpljenje, rad i odricanje kako bi izgradio mjesto za molitvu  koja će služiti ne samo njemu, već i zajednici.

Džamija Nafiza Ohrana postala je ne samo arhitektonski simbol u selu, već i podsjetnik na vrijednosti samopoštovanja, predanosti i zajedništva. Njegova priča inspiriše i podsjeća nas da pravi bogatstvo leži u duhovnom naslijeđu i zajedničkoj povezanosti, a ne samo u materijalnim posjedima.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …