fbpx
Srijeda , 1 Maja 2024

Ramazan u Americi (14) U gradu Carlisle, država Pennsylvania, egzistira džemat “Bošnjački islamski kulturni centar Carlisle” (BICCC)

Ramazan u Americi (14)

U gradu Carlisle, država Pennsylvania, egzistira džemat “Bošnjački islamski kulturni centar Carlisle” (BICCC).

Formiran je 2007. godine. Ima 120 članova koji su najvećim dijelom iz Podrinja.

Aktuelni predsjednik je Elvedin Zukić iz Srebrenice, a imamsko-hatibsko-muallimske dužnosti obavlja agilni i čestiti Zinaid-ef. Granić.

U džamiji se obavljaju dnevni namazi, a mektebsku nastavu pohađa 70 polaznika. Imamu Graniću u radu sa djecom asistira Hamza-ef. Korkutović.

Vrijedne i plemenite džematlije su odmah po formiranju džemata kupile 6,5 dunuma zemlje i kuću na tri etaže koju su adaptirali u funkcionalan prostor koji sadrži mesdžid za klanjanje, salu sa modernom kuhinjom, mektebsku učionicu, kancelarije i ostale potrebne džamijske prostorije.

Džemat posjeduje i fudbalski stadion za sportsku rekreaciju i zajednička druženja. Pred džamijom je izgrađen veliki ljiljan, a na jarbolima se ponosno vihore zastave SAD, BiH te zastava Republike Bosne i Hercegovine.

Posvećene i odlučne džematlije će uskoro, uz postojeći objekat, započeti izgradnju džamije sa dva minareta.

Džemat posjeduje i sopstveno mezarje na 25 dunuma zemlje gdje se od 2018. godine vrše dženaze i ukop po našoj tradiciji.

Inače, u džematu se obilježavaju svi državni praznici, a posebna pažnja se iskazuje spram obilježavanja Sjećanja na Genocid u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Gradske vlasti Carlisle su iz pijeteta spram ubijenih u Genocidu dale saglasnost za postavljanje klupe u centralnom Linder Parku koja sadrži podsjetnik na 8372 žrtve Genocida u Srebrenici.

Naravno, džemat funkcionira u sastavu IZB Sj. Amerike i učestvuje u svim projektima Zajednice.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …