fbpx
Srijeda , 22 Maja 2024

Saudijska Arabija prvi put na izboru za Miss Universe

Saudijska Arabija će ove godine, po prvi put u povijesti učestvovati na izboru za Miss Universe. Predstavlja ih Rumy Alqahtani, 27-godišnja manekenka i kreatorica sadržaja na društvenim mrežama koja je rođena u Rijadu, prenosi The Independent.

– Čast mi je učestvovati na izboru za Miss Universe 2024. Ovo je prvo učestvovanje Kraljevine Saudijske Arabije na izboru za Miss Universe – objavila je na svom Instagram profilu.

Osim što je proglašena za Miss Saudijske Arabije, Alqahtani nosi titule Miss Bliskog istoka, Miss Arab World Peace iz 2021. godine i Miss Woman. Prethodno je već predstavljala svoju državu na više međunarodnih izbora poput Miss Azije i Miss Europe. Diplomirala je stomatologiju i govori tri jezika – engleski, francuski i arapski.

 

Ovogodišnji izbori održavaju se u Meksiku, a po prvi put će učestvovati i Iran. Prošla godina je također bila “povijesna” za Miss Universe, kada je Lujane Yacoub predstavljala Bahrein i postala prva žena iz regije Perzijskog zaljeva koja je to postigla.

 

Na prošlogodišnjem izboru za Miss Universe također su učestvovale dvije transrodne žene i “plus size” model Jane Dipika iz Nepala, koja je stigla do polufinala.

 

Prijašnji izbori bili su posebni i zbog prve pobjede Nikaragve, tačnije njihove predstavnice Sheynnis Palacios. Saudijska Arabija je također podnijela službenu kandidaturu za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2034. godine, a ugostili su i nekoliko međunarodnih pjevača poput korejskog pop benda BTS, muzičara Post Malonea i pjevačice Mariah Carey.

 

Iako se država veže uz kršenje ljudskih prava, iza novijih društvenih i ekonomskih reformi stoji prijestolonasljednik Mohammed bin Salman Al Saud. Ženama je dopušteno voziti, mogu dobiti putovnicu bez odobrenja muškog staratelja i smiju posjećivati javna sportska događanja i koncerte.

Azra.ba

Pročitajte i ovo

U teškoj saobraćajnoj nesreći jutros poginuo 25-godišnji Aldin Mahmutović

Porodica i prijatelji oplakuju mladog, 25-godišnjeg, Aldina Mahmutovića koji je rano jutros preminuo nakon teške …