fbpx
Srijeda , 22 Maja 2024

Bošnjaci u New Yorku kupili zgradu Katoličke biskupije i pretvorili je u džamiju

Ramazan u Americi (7)

U Albany, glavnom gradu države New York, egzistira džemat “Asocijacija Bošnjaka Albany” koji je formiran 2010. godine.

Ima 70 članova koji su porijeklom iz Sandżaka i Bosne. Vrijedne i požrtvovane džematlije su već 2011. godine kupile zgradu od Katoličke biskupije Albany koja je služila za objedovanje i sportske aktivnosti polaznika katoličke škole i njihovih svećenika.

Umiješni džematski majstori su je vrlo brzo adaptirali tako da je sada u prostoru od 2000 kvadratnih metara uređen prostor za džamiju, nove abdesthane, divna sportska sala, restoran sa kuhinjom te stan za imama.

U Centru dominira zeleni bajrak sa polumjesecom i zvijezdom te ljiljan koji je ugraviran i na fasadu iznad centralnog ulaza.

Imamsko-hatibsko-muallimsku dużnost vrši čestiti Jasmin-ef. Mujagić obavlja džume, teravih-namaze, realizira mektebsku nastavu te brine o funkcioniranju Mreže mladih na području Medžlisa 3.

Tokom ramazana se uči mukabela, priređuju zajednički iftari i predavanja.

Predsjednik džemata je marljivi Denis Klapija koji bdije nad aktivnostima džemata te sa Sadom Kanićem i ostalim članovima kreira vizije budućih iskoraka.

U Centru funkcionira i KUD “Labud” koji njeguje folklor i pjesme iz zavičaja. Inače, ovaj džemat je poznat po izvrsnoj organizaciji Susreta Bošnjaka Medžlisa 3 koji se tradicionalno održavaju krajem decembra uz prisustvo više stotina gostiju.

Također, ovaj džemat funkcionira u sastavu IZB u Sjevernoj Americi i učestvuje u svim projektima Zajednice.

Pročitajte i ovo

Mali gest, veliko srce: Plemenitost malene Fatime iz Kiseljaka

Fatima Mujić, učenica III-3 iz Gromljaka kod učiteljice Almire Dahije, je djevojčica koja se izdvaja …