fbpx
Petak , 3 Maja 2024

Aladin je osoba sa cerebralnom paralizom, a danas ima svoju kompaniju: Od svakog kraja, stvarao sam početak

Zamislite osobu koja ima 27 godina i završava peti razred osnovne škole. A na to samo zamislite da ste dio priče koja je pomogla upravo toj djevojci da se obrazuje, ali i zaposli. Zvuči nestvarno, ali je i to dio stvarnosti u našoj zemlji.

A kako ta realnost zna biti surova, jako dobro zna i naš sagovornik Aladin Kavgić: osoba sa invaliditetom 90 posto, te cerebralnom paralizom od rođenja.

On je predsjednik Udruženja za edukaciju, profesionalno osposobljavanje i socijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom Tuzlanskog Kantona “RE-SET”. Kako nije bio cijenjen na poslu prije nekoliko godina, odlučio je zatvoriti ta vrata i krenuti svojim putem. Vrijeme je pokazalo da je donio pravu odluku.

  • Moje ambicije su došle do izražaja i karijera je krenula uzlaznom putanjom tek kada sam odlučio da osluškujem svoj instikt, te dok nisam dozvoljavao da me drugi sputavaju. Bez obzira na moju sposobnost i stručnost, tadašnji poslodavac kod kojeg sam bio radno angažovan nije znao da cijeni moj kvalitet, trud i zalaganje, iako sam osoba sa invaliditetom – priča Kavgić.

On tako 2017. godine daje otkaz i pokreće samostalni obrt ‘Dizajn Studio Aladin’ koji je uspješno poslovao pet godina.

Iste godine, dobiva sredstva za projekat “Imaš priču” koji je finansiran od Evropske Unije posredstvom UNDP-a za svoj prvi autorski dokumentarni film “Sjenke” o uspješnim ženama sa invaliditetom.

  • Tek tada sam bio svjestan koliko zapravo vrijedim iako sam osoba sa invaliditetom – dodaje on.

Emina kao primjer: Nekada bez obrazovanja, danas je koordinatorica

U želji da pomogne i drugim mladim osobama sa invaliditetom, osniva organizaciju ‘RE-SET’ sa saradnicima i prijateljima.

  • O vlastitim troškovima angažovano je 15 osoba sa invaliditetom po ugovoru o djelu, te je stipendirano više od 30 mladih osoba sa invaliditetom iz cijele zemlje sa mjesečnom stipendijom u visini od 100$. Također, naša organizacija pruža savjete kako da osobe ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana zakonom – kaže Kavgić.

A pomažu i mladima sa invaliditetom kako bi se obrazovali.

  • Primjer koji zaista moram izdvojiti je naša aktivistica i uposlenica naše kompanije Emina Hatemić iz Gračanice. Ja slobodno mogu reći da su država i naš sistem napravili jednu veliku grešku kada je Emina u pitanju. Ona završava peti razred osnovne škole, a ima 27 godina. Vjerovatno ljudi koji donose odluke u našoj državi misle da se osobe sa invaliditetom ne trebaju obrazovati, što je katrastofalno. Danas Emina Hatemić pohađa privatnu osnovnu školu o našem trošku, koordinatorica je na jednom vrlo bitnom projektu kojeg realizujemo uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice i vrlo odgovorno i uspješno obavlja poslove u naoj kompaniji od svoje kuće kao komercijalista unutrašnje trgovine. Sve ovo vam govori koliko je ustvari naša Emina inteligentna i sposobna, a sistem u našoj zemlji joj nije stvorio mogućnost za njeno obrazovanje – napominje naš sagovornik.

Hayat.ba

Pročitajte i ovo

Bravo djeco: Mladi pokazali kako se brine o ljepotama naše BiH

Da svijet ostaje na mladima pokazala su nam djeca iz Žepča. FOTO: Facebook Naime, sa …