fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024

U Bostonu Bošnjaci kupili sinagogu i preuredili je u džamiju

Ramazan u Americi (6)

U Bostonu, država Massachusetts, od 2008. godine egzistira džemat Bošnjačka zajednica Boston (BSB).

Do 2019. godine vjerske aktivnosti su realizirali u iznajmljenim prostorijama.

Te godine, plemenite džematlije ekspresno reagiraju i kupuju sinagogu koja je bila na prodaju. Sinagoga se sastojala od molitvenog prostora i sale za kulturna dešavanja.

Majstorske ruke vrijednih džematlija su preuredile prostor na spratu za džamiju sa mahfilom, uredili su lijepe abdesthane, a objekat posjeduje i savremenu kuhinju te salu za različite manifestacije.

Džemat ima preko 150 članova. Dugogodišnji predsjednik je bio hadži Safet Jonuz koji je i dalje redovni muezzin na namazima, a aktuelni predsjednik je Sead Alagić iz Sanskog Mosta koji bdije nad kvalitetnim funkcioniranjem džemata.

Tri godine imam je bio Ahmed-ef. Cerić, a od prošle godine imamsko-muallimsko-hatibsku dužnost obnaša mladi i perspektivni Mehdin-ef. Hasanović.

U džematu se obavlja beš-vakat, džuma, teravih-namazi, vikendom se organiziraju iftari, a uz ramazan se uči i mukabela.

Mekteb trenutno pohađa 10 polaznika sa tendencijom rasta. Imam Hasanović hutbu drži na Bosanskom jeziku uz rezime na engleskom jer u džemat rado dolaze i nebošnjaci. U džematu se obilježavaju i svi datumi od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu.

Inače, džemat djeluje u sastavu IZB u Sj. Americi i učestvuje u svim projektima Zajednice.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …