fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5)

Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi se džemat “Bosansko-američki islamski kulturni centar” (BAICC).

Formiran je 2004. godine. Ima 600 porodica, a 1300 članova. To je, prvenstveno, džemat vrijednih, složnih i uspješnih Podrinjaca koji su 2017. godine izgradili prekrasnu džamiju sa dva minareta.

Na prostoru od 6.500 kvadratnih metara posjeduju džamijski prostor, 7 mektebskih učionica, konferencijsku salu, kafeteriju, službene kancelarije, hadžijsku sobu, ostale neophodne prostorije te 70 parking mjesta.

Imamsku dużnost je 18 godina uspješno obavljao Mirzet-ef. Mehmedović koga je prije dvije godine na imamsko-hatibsko-muallimskim poslovima naslijedio glasoviti sarajevski imam mr. Šerif-ef. Delić.

Mektebsku nastavu pohađa 245 djece sa kojim radi 11 muallima i 12 asistenata (napredni učenici). Postoje i dvije grupe polaznika predškolskog mekteba. Nastava se izvodi na zvaničnim dvojezičnim udžbenicima Rijaseta IZ u BiH. Ovim odgojno-obrazovnim procesom koordinira imam Delić, a g. Adis Muminović je direktor Mekteba koji vodi Mektebski odbor i brine o administrativnim i tehničkim potrebama mekteba.

Također, radnim danima imaju noćni sahati kada se uči sufara, Kur'an i hifz.

U džematu se obavlja beš-vakat, na teravih-namazu je izvrsna posjećenost, a džumu klanja oko 400 džematlija.

Ovaj džemat postiže izuzetne rezultate u prikupljanju zekata u Fond Bejtul-mal IZ u BiH i nalazi se među 6 najuspješnijih džemata na području IZB u Sj. Americi.

Ženski aktiv vodi muallima prof. Dženana Delić, a u okviru istog 75 zena (od 18 do 80 godina) učestvuje u halki Kur'ana, ali i drugim planiranim aktivnostima.

Džematski odbor broj 7 članova, a predsjednik je hadži Adem Gušter. Džemat organizira podjelu bajramskih paketića, a uz djecu i roditelje obilježava i sve državne praznike. Posebna pažnja i pijetet se iskazuje obilježavanju sjećanja na Genocid u Srebrenici 11. jula.

Zadovoljstvo je bilo biti u ovakvom džematu i sa ovakvim vjernicima koji bdiju nad svojim džematom, Islamskom zajednicom i državom Bosnom i Hercegovinom!

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …