fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4)

Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, New York.

Formiran je davne 1990. godine. Ima 2500 članova i čine ga, vidimo prema nazivu, čestiti Bošnjaci sa područja Plava i Gusinja. Džemat posjeduje lijepe vakufske prostore i u Astoriji i Montecello.

Na imamsko-hatibsko-muallimskim poslovima su angažirani imami: Nermin-ef. Husejnović, Kemal-ef. Bektešević i Muhamed Methawi. Mektebsku pouku pohađa cca 150 djece.

Predsjednik džemata hažiAgo Kolenović i direktor Centra hadži Smajlje Srdanović

Predsjednik džemata je hadži Ago Kolenović, a direktor Centra je hadži Smajlje Srdanović.

Inače, centar u Queensu je bivša baptistička crkva koju su plemeniti Bošnjaci Plava i Gusinja kupili prije 16 godina i temeljito je adaptirali.

Centar se sastoji od predivne džamije, mektebskih učionica, biblioteke, restorana za 300 osoba, apartmana za musafire, a posjeduje i sportsku dvoranu. U restoranu se vikendima priređuju svadbe i akike kojih je u prošloj godini bilo 128, a tokom ramazana se svaku večer priređuje za 250 do 400 postača.

U ovom džematu djeluje i Škola Bosanskog jezika koju vodi prof. Mirsad Musić. Redovna su predavanja četvrtkom i petkom te omladinska i sportska druženja vikendom.

Tokom ovog mubarek ramazana u džematu su angažirani vrsni hfz. Haris-ef. Hodžić iz Novog Pazara i prof. Fuad-ef. Čekić iz Podgorice.

Uskoro će džemat ući u sistem ICNAB-a čime će napraviti još veći iskorak u misijskom funkcioniranju.

Na kraju, zanimljivo je kazati da predsjednik Kolenović ima referentnu građevinsku kompaniju “Ago & Alaudin” koja je do sada, pored ostalog, izgradila 50 džamija na prostoru SAD.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …