fbpx
Srijeda , 22 Maja 2024

Poskupjeli ćevapi: Na brojnim mjestima 1 kg košta 18 KM

Cijene ćevapa u nekim ćevabdžinicama u Federaciji BiH već su dostigle cijenu od 12 maraka za 10 komada, dok i u RS najavljuju da će morati da poskupi ovaj gurmanski specijalitet.

Omiljeno jelo

Da je do rasta cijene ćevapa došlo, potvrdili su i iz ćevabdžinica “Petica Ferhatović” iz Sarajeva, gdje su rekli da su podigli cijenu za dvije marke, te da sada ćevapi koštaju 12 KM, pišu “Nezavisne novine”.

Neki još nisu podigli cijene ćevapa, ali da će uskoro građani porciju ovog omiljenog jela plaćati više.

Iz “Mrkve” u Sarajevu kazali su da kod njih cijena 10 komada ćevapa iznosi 10 KM, ali, kako kažu, narednih dana očekuje se rast za dvije marke.

 

– Došlo je do rasta cijene sirovine, tako da moramo podići cijenu krajnjeg proizvoda – rekli su iz “Mrkve” za “Nezavisne novine”.

I u Banjoj Luci neke roštiljnice ističu da su već korigovale cijene, a i ostale najavljuju da će doći do njihovog rasta.

– Kod nas trenutno velika porcija ćevapa košta osam maraka, dok u narednoj sedmici očekujemo da će doći do rasta cijene za dvije marke – kazali su iz roštiljnice “Banjalučanka”.

Da je već došlo do rasta cijena ćevapa, potvrdili su u roštiljnici “Stari recept” Banja Luka, gdje kažu da su podigli cijenu za jednu marku.

– Mi smo u februaru podigli cijene, tako da ih sada nećemo dodatno podizati. Sada nam velika porcija košta devet, srednja sedam, dok je mala porcija ćevapa pet maraka – kazali su iz ove roštiljnice.

U roštiljnici “AD” ističu da su u novembru prošle godine podigli cijene, pa tako velika porcija ćevapa košta 10,20 KM, dok je za malu potrebno izdvojiti 5,60 KM.

Iz mesnica u RS ističu da je cijena ćevapa porasla u proteklom periodu, te da sada kilogram ćevapa košta 18 KM, dok je to ranije bilo 17 KM.

Neophodne kontrole

– U jednom kilogramu dođe otprilike pet porcija velikih ćevapa – kazali su iz mesnice “Lazo” i istakli da se cijene ostalog mesa nisu mijenjale.

Lazo Šešić, jedan od najpoznatijih mesara u Banjoj Luci i predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS, kazao je da trenutno u Banjoj Luci ne bi trebalo da dođe do poskupljenja ćevapa, te da se postavlja pitanje opravdanosti ovih poskupljenja. Kako dodaje, u trenutnoj situaciju ne vidi potrebu za poskupljenjem, te smatra da su određene kontrole neophodne.

– Nije mi jasno zašto dolazi do poskupljenja jer se situacija na tržištu smiruje, te je potrebno pojašnjenje zašto roštiljnice podižu cijene – rekao je.

Pročitajte i ovo

Mali gest, veliko srce: Plemenitost malene Fatime iz Kiseljaka

Fatima Mujić, učenica III-3 iz Gromljaka kod učiteljice Almire Dahije, je djevojčica koja se izdvaja …