fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Frankfurt je prvi njemački grad koji je ukrasio ulice za ramazan

Frankfurt je postao prvi njemački grad koji je ukrasio gradske ulice povodom ramazana, a taj primjer će slijediti i Keln.

Za vrijeme mjesec posta (od 10. marta do 9. aprila), Frankuft je dobio prazničnu rasvjetu, što je nešto na što su Nijemci navikli samo za vrijeme Božića i novogodišnjih praznika.

Frankfurtska pješačka ulica Grosse Bockenheimer Strasse, koja se lokalno naziva “Fressgass” ili “uličica hrane”, okićena je natpisima “Sretan ramazan” i svjetlećim ukrasima.

Dekoracije povodom ramazana su prošle godine blokirali neki dužnosnici, ali gradska vladajuća Stranka zelenih uspjela je “progurati” prijedlog ove godine.

“Ukrašavanjem ulica tokom ramazana, grad Frankfurt šalje važan signal muslimanima i cijeni ljude islamske vjere u ovom gradu”, napisali su Zeleni.

Gradonačelnica Frankfurta Nargess Eskandari-Grunberg, iz Zelenih, rekla je: “Oni su svjetla zajedništva, protiv rezerviranosti, protiv diskriminacije, protiv antimuslimanskog rasizma, a također i protiv antisemitizma.”

Dok su poreski obveznici u Frankfurtu morali prikupiti do 100.000 eura za rasvjetu, pandan lampionima u Kelnu finansira se donacijama.

Pristalice udruženja “Ramazanski projekat”, koje je ukrasilo grad u saradnji sa energentom RheinEnergie, su stomatolozi, prodavnica mobilnih telefona, zlatara, ćevabdžinica, druge kompanije i Međunarodna islamska fondacija.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …