fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

Nastavnik Omer Bašić: Njegova ljubav prema nastavi ostavila je neizbrisiv trag

U dubokom srcu Bosne, u malom selu Bašići kod Gacka, Omer Bašić je rođen 14. februara 1942. godine. Međutim, njegov životni put nije bio samo put kroz vrijeme, već put pun strasti, predanosti i ljubavi prema obrazovanju.

Omer se zavjetovao da će svijet osvjetliti znanjem, pa je odlučio podučavati u Fojnici nakon što se 1971. godine doselio u naš mirni grad.

Generacije učenika su prošle kroz njegove ruke dok je predavao u OŠ “Kata Govorušić” i kasnije u OŠ “Muhsin Rizvić”. Njegova strast prema predmetima Tehničke kulture, Likovne kulture i čak fizike nije imala granica.

Godine 2007. donijele su promjene, ali njegova ljubav prema obrazovanju nikada nije izblijedjela. Sa zasluženom penzijom, Omer je nastavio dijeliti svoje znanje sa svijetom kroz razgovore i savjete.

Međutim, njegova priča nije samo o profesionalnim dostignućima. U srcu njegovog života je bila njegova porodica. Oženio se Fatimom iz Trebinja, a njihova ljubav dala je plod u vidu kćerki Alise i Amele. Njegova ljubav prema porodici bila je izuzetno jaka, a njihova snaga i podrška su bile temelj za sve što je postigao.

Nakon što je njegova supruga preselila na Bolji svet, Omer se preselio kod kćerke Amele i zeta Džemala u Goražde 2020. godine. Njihova ljubav i podrška jedni drugima bili su oslonac u teškim vremenima.

Omer Bašić nije samo bio nastavnik, već oličenje predanosti, ljubavi i inspiracije. Njegov uticaj na generacije učenika će ostati neizbrisiv, a njegova ljubav prema obrazovanju će živjeti vječno u srcima onih koje je dotakao.

U svojim penzionerskim danima, nastavnik Omer najviše vremena provodi sa svojom unučicom Aminom, a nedavno je u društvu svojih najbližih proslavio i 82. rođendan.

Za kraj, prisjetit ćemo se djelića njegovog ispitivanja koji je ostao urezan u našim sjećanjima…

”Je li ovo kolaž?” – pitao bi nastavnik Omer upirući prstom u sivi napucali pod našeg razreda.

”Nije” – odgovarali bi učenici.

”A, kakav bi bio?” – pitao bi nastavnik Omer.

”Šaren”.

Našem nastavniku želimo mnogo veselog šarenila i zdravlja te da još dugo godina uživa u plodovima svoga rada.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …