fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Vlada FBiH priprema propise za legalizaciju istospolnih brakova

Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine u planu rada ima izmjene Porodičnog zakona Federacije BiH, na način da se implementira presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Hadžimejlić”.  

Na temelju te presude osobe će moći biti smještene u ustanove socijalne zaštite samo na temlju odluke nadležnog suda, a to podrazumijeva i obavezu kontinuiranog preispitivanja sudske odluke.

No, ono što javnost najviše interesuje jeste da li će planiranim izmjenama Porodičnog zakona biti dozvoljeno sklapanje istospolnih brakova, piše Stav.ba.

U Ministarstvu pravde su za Stav.ba kazali da za sada to nije u planu, ali da je zaključkom Vlade FBiH od prije šest mjeseci formirana interresorna radna grupa koja bi trebala da pripremi izmjene zakonskih propisa kako bi se omogućilo sklapanje istospolnih brakova.

U radnu grupu ulaze članovi iz Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravstva te Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Iako je prošlo šest mjeseci, interresorna radna grupa još nije počela sa radom jer nije popunjena neophodnim kadrovima, jer svako od navedenih ministarstava treba da imenuje jednog člana radne grupe.

U Ministarstvu pravde kazali su da su oni svoj posao obavili, te da se još čeka da Ministarstvo zdravstva imenuje svoga predstavnika u radnoj grupi. U Sekretarijatu Vlade FBiH koji bi trebao imati informacije o interresornoj radnoj grupi, nakon nekoliko prebacivanja od jednog do drugog službenika, zaključili su da oni ništa ne znaju.

Dakle, suština je da je Vlada FBiH jasno opredjeljena za legalizaciju istospolnih brakova i da je zakonska procedura samim donošenjem zaljučka o formiranju radne grupe pokrenuta.

Međutim, pitanje je to koje u javnosti izaziva veliku polemiku svugdje u svijetu, a ne samo kod nas. Prema tumačenju islama, homoseksualnost sama po sebi, a time i istospolni brakovi su zabranjeni, s toga za očekivati je, kada ovo pitanje dođe na dnevni red parlamenta žestoku borbu onih koji su za i onih koji su protiv.

Pročitajte i ovo

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne U srcu Bosne i Hercegovine, …