fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024

U Alžiru otvorena najveća džamija u Africi

 

U Alžiru otvorena najveća džamija u Africi
Foto: X.com / Džamija u Alžiru

Alžir je u nedjelju svečano otvorio ogromnu džamiju na mediteranskoj obali nakon što su godine političkih previranja transformisale projekat iz simbola snage i religioznosti koju sponzorira država u simbol kašnjenja i prekoračenja troškova.

U Velikoj džamiji grada Alžira nalazi se i velika knjižara, a minaret je visok 265 metara, što ga čini najvišim u svijetu.

Prostor za molitvu treće najveće džamije na svijetu i najveće izvan najsvetijih islamskih gradova, prostire se na 20.000 kvadratnih metara, a bogomolja može primiti 120.000 vjernika.

Alžirski predsjednik Abdelmajid Tebboune otvorio je džamiju u nedjelju u Alžiru.

Džamija je bila otvorena za međunarodne turiste i domaće posjetioce u Alžiru otprilike pet godina.

Vremenski okvir omogućava da se džamija zvanično otvori za javnost na vrijeme za obavljanje noćnih namaza tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana, koji počinje sljedećeg mjeseca.

 

Osim veličine, džamija je najpoznatija po kašnjenjima i kontroverzama koje su okarakterisale sedam godina izgradnje, uključujući izbor lokacije, za koju su stručnjaci upozorili da je seizmički rizično.

Država je to demantovala u nedjeljnom saopćenju objavljenom na APS, web stranici državne novinske agencije.

Tokom kašnjenja i prekoračenja troškova, projekat nikada nije prestao da hrani bijes Alžiraca, a mnogi su rekli da bi radije izgradili četiri bolnice širom zemlje.

Zvanični podaci govore da je vrijednost projekta 898 miliona dolara (1,6 milijardi KM).

Džamija je prvobitno bila projekat bivšeg predsjednika Abdelaziza Bouteflike, koji ju je dizajnirao kao najveću u Africi.

Želio je da to bude njegova zaostavština i nazvao je “Džamija Abdelaziza Buteflike” slično kao džamija “Hassan II” u Casablanci u Maroku.

Ali protesti koji su zahvatili Alžir 2019. godine i naveli Bouteflikeu da podnese ostavku nakon 20 godina na vlasti, onemogućili su ga da ostvari svoje planove, da džamiju nazove po sebi i da je otvori u februaru 2019. prema planu.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …