fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Fojničanka Amila Ibrahimović – nova magistrica prava Pravnog fakulteta u Sarajevu

Nastavljamo sa predstavljanjem naših mladih Fojničanki i Fojničana koji nastavljaju nizati uspjehe na polju obrazovanja.

Posljednja u niski fojničkih bisera je mlada Amila Ibrahimović koja je nedavno stekla titulu magistra prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Amila Ibrahimović je rođena 03. 07. 1998. godine u Sarajevu, nosi sa sobom priču koja nadahnjuje i motiviše. Potiče iz Fojnice, a svoje prve korake u obrazovanju napravila je u istom gradu, završavajući osnovnu i srednju školu općeg smjera s izuzetnim uspjehom.

“Po prirodi sam uvijek više voljela društvene predmete i uživala na časovima historije, engleskog jezika, demokratije, čitanju lektira i dr. Još od osnovne škole, a onda i srednjoškolski period, bila sam uključena u razne vannastavne aktivnosti, kao što su dramska i literarna sekcija, sportske aktivnosti, volontiranje u nevladinim organizacijama i sl. Sve to je svakodnevno doprinosilo mom usavršavanju u raznim životnim segmentima i uvijek se rado sjetim trenutaka posvećenih upravo tim aktivnostima” – govori Amila o periodu svog osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Amila i danas nastoji biti uključena na više strana i na taj način svoje vrijeme upotpuniti tako da bude zadovoljna sobom, ali i da uradi nešto za svoju budućnost. Njena strast prema društvenim predmetima i interesovanje za pravdu i prava u društvu usmjerili su je ka Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kojeg je upisala u oktobru 2017. godine.

“Od samog početka studiranja, svako predavanje, svako pripremanje ispita, istraživanje pravnih slučajeva, rad na stvarnim predmetima – sve mi je to bilo inspiracija i motivacija da napredujem i stvaram vlastitu sliku o ovom pozivu i mojoj ulozi u tom svijetu. Zahvaljujući sjajnim ljudima, koji su svoje pravničko znanje i iskustvo željeli dijeliti sa nama studentima, bila sam dio mnogih projekata koji su uključivali i dodatne edukacije i seminare na polju ljudskih prava i temeljnih sloboda, intelektualnog vlasništva, krivičnog i građanskog prava, kao i ostalih grana ove nauke” – govori Amila o toku svoga studiranja.

Amila je ponosna na svoj izbor zanimanja i kaže da se ni trunke ne premišlja o svome izboru.

”Godine studiranja sam posvetila onom što volim i u čemu se pronalazim, pa tako da je ona početna ljubav za tim pozivom iz godine u godinu bivala samo veća i snažnija. Sve to me motivisalo da nastavim i drugi ciklus na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i to na katedri za državno i međunarodno javno pravo, smjer Pravo Evropske unije, koji sam uspješno privela kraju 05. februara ove godine, sa prosjekom 9.00” – ističe Amila.

Amila ima i poruku za buduće studente Pravnog fakulteta: “Motivacija, upornost i jasan cilj – ključ su svakog uspjeha te stoga, pronađite način da uživate u svemu što radite i budite zahvalni i ponosni, imate puno razloga, zar ne”?

Amila trenutno radi na poziciji sudskog pripravnika u sudu u Istočnom Sarajevu što predstavlja nastavak njenog naukovanja i životnog poziva i svaki dan vidi novu priliku za učenje i napredak, a zahvaljujući svojim radnim kolegama, uživa u svemu što radi i počašćena je što je dio ovog tima.

“Kroz rad nastojim i pokazati sve ono što sam do sada naučila, ali naravno, i nadograditi svoje znanje i steći nova iskustva” – kaže nam Amila.

U budućnosti, Amila se raduje polaganju pravosudnog ispita, što će joj otvoriti nove mogućnosti i perspektive u karijeri. Ona ističe da je uz Božiju pomoć zahvalna svojoj porodici, učiteljima, profesorima, svome Kerimu te prijateljima na podršci koju su joj pružili tokom njenog putovanja u obrazovanju.

Našoj Amili i njenoj porodici čestitamo na ovom ogromnom uspjehu te joj želimo mnogo zdravlja, sreće i napretka na privatnom i profesionalnom planu.

Pročitajte i ovo

Teška saobraćajna nesreća u Jehovcu kod Kiseljaka

Sinoć oko 22:30h, na putu kroz mjesto Jehovac, Kiseljak, dogodila se teška saobraćajna nesreća koja …