fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Na snazi narandžasti meteoalarm: Udari vjetra do 90 kilometara na sat

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, uglavnom u Hercegovini, zapadnim, djelimično centralnim i istočnim područjima Bosne. Na jugu zemlje se očekuju intenzivnije padavine, praćene pljuskovima i grmljavinom. Vjetar umjeren sa jakim udarima južni. Prema kraju dana vjetar postepeno slabi. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 12, na jugu i sjeveru zemlje do 14, a dnevna od 10 do 16, u sjevernim područjima Bosne do 19 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Više padavina u jutarnjim satima. Jutarnja temperatura oko 9, a dnevna oko 14 stepeni.

Narandžasti meteoalarm

FHMZ je upalio narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina i vjetra južnog smjera. Upozorenje je upaljeno zbog padavina za područje Hercegovine i jugozapad Bosne, dok je za vjetar južnog smjera alarm upalje širom Bosne i Hercegovine.

Alarm je za padavine na snazi od 10.2.2024. od 15:00 sati do 11.2.2024. do 21:00 sati, dok je alarm za vjetar na snazi od 10.2.2024. 00:00 sati do 11.2.2024. do 10:00 sati.

 

Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 km/h. Na planinama i visoravnima do 90 km/h.

Upaljen narandžasti meteoalarm. FHMZ

– Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući – navode iz FHMZ-a.

Vrijeme početkom sedmice

U ponedjeljak pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Poslije podne i tokom noći kiša ili lokalni pljuskovi širom zemlje. U kasnim večernjim satima na planinama se očekuje snijeg. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini južni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 8 do 14 stepeni.

U utorak u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom, a na planinama sa slabom snijegom. Poslije podne prestanak padavina i postepeno smanjenje oblačnost. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, a dnevna od 6 do 12, na jugu do 16 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Slično kao i prvog dana vikenda, uz nepovoljne biometeorološke prilike. Pri tome će opšta slika biti lošija u Hercegovini i zapadnoj Bosni, ponajviše zbog izraženije nestabilnosti i povremeno jačeg juga u prijepodnevnim satima. Moguće su reakcije na promjenu u vidu nervoze, glavobolje, dekoncentracije. U drugom dijelu dana, sa slabljenjem južine, bit će malo ugodnije u cijeloj zemlji, a tegobe kod osjetljivih osoba trebale bi se umanjiti.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …