fbpx
Ponedjeljak , 26 Februara 2024

Šemsina priča: Sahranila dva brata, maloljetna postala majka pa srce za sinom sastavljala

Šemsa Suljaković na estradi je preko četrdeset godina, a iza sebe ima pregršt hitova bez kojih ne može da se zamisli nijedno veselje.

Ona priznaje da više ne želi da radi i da je to ne interesuje kao nekada.

Pjevačica je otkrila da ona svake sedmice ima pozive od vlasnika kafana i diskoteka, ali da ništa ne prihvata jer želi da uživa u plodovima višegodišnjeg rada na sceni.

  • Ja sam žena koja može da radi svaki vikend, iako radnog staža ima puno. Ne smijem ni da kažem koliko. Svake sedmice Šemsa Suljaković ima pozive da se negdje pojavi. Zašto? Zato što sam ja kvalitet. A kvalitet nikada ne propada i uvijek ima posla za pjevače poput mene – rekla je Šemsa iskreno.

Kako je Šemsa postala jedna od najtraženijih pevačica?

Šemsa Suljaković je rođena 1951. godine u Maglaju u Bosni i Hercegovini. Odrastala je u velikoj porodici, te je već u ranim tinejdžerskim godinama morala da počne da radi. Prvi posao imala je već sa 13 godina u Izvršnom komitetu u Maglaju.

Pjevačica se veoma rano udala, još prije navršenog punoljetstva. Sa 16 godina sklopila je brak sa svojim godinu dana mlađim prijateljem i iz ove ljubavi dobili su sina Almira. Ipak, ovaj brak dvoje veoma mladih supružnika potrajao je samo dvije godine. Nakon ovog kraha, Šemsa se potpuno distancirala od svih i sama nastavila da odgaja sina. Tada još uvijek nije ni slutila da će započeti muzičku karijeru i biti jedna od legendi narodne muzike.

Šemsin talenat bio je otkriven kada je jednom prilikom sa prijateljima otišla u kafanu i opustila se uz muziku i zapjevala. Nije primijetila da se na njenom stolu nalazi mikrofon i da svi mogu da je čuju. Oduševljen njenim glasom, gazda kafane pozvao ju je da pjeva u ovom lokalu.

  • Nakon tog izlaska gazda mi je rekao da odlično pjevam i da hoće sutra da me vidi s mikrofonom u ruci. Pristala sam i taj dan, dobro se sjećam, tada najslušanije pjesme napisala sam na jedan papir, kako se ne bih obrukala na prvom nastupu. U početku sam pjevala sa sveskom u ruci i, mic po mic, moja karijera je napredovala – rekla je Šemsa svojevremeno.

Svoje novo zanimanje dugo je krila od porodice. Nakon sedam godina pjevanja u kafani snimila je i prvi singl “Otišla je ljubav s našeg kućnog praga”. Pjesma je u to vrijeme bila dosta popularna, međutim mnogi nisu ni znali da ona pjeva. Veliki uspon u karijeri zapravo doživljava 1981. godine, kada se priključuje “Južnom vetru”. Nastupali su širom Evrope i punili dvorane.

  • Bilo mi je žao kada smo se raspali jer su mi svi u ‘Južnom vetru’ bili podjednako dragi. Nisam mogla da zamislim da ne postoji taj orkestar. Napravila sam pauzu od pet godina poslije toga i nisam se bavila muzikom. To je najteži period u mom životu – rekla je pjevačica.

Ploču za koju kaže da je bila najuspješnija u njenoj karijeri Šemsa je objavila 1986. godine pod naslovom “Pristajem na sve”. Skoro svih devet pjesama su za kratko vrijeme postale veliki hitovi. Na tom albumu, pored naslovne, našle su se i numere “Zar za mene više sreće nema“, “Mi se volimo“, “Stegni me bar još jednom“, “Što me pitaš“, “Svako me proljeće na tebe sjeti“, “Dokle da se kradom sastajemo“ i druge.

Iako je u muzici nizala uspjehe i pomjerala granice, ipak, one druge, koje su zapisane u atlasima, ostavile su joj veoma bolne uspomene.

  • Prvi put sam u Jugoslaviju poslije rata došla tek 1996. Do tada sam već cijelu svoju porodicu izbavila i odvela u Švedsku. Tako je Bog htio, a Bog je veliki… Bog je najveći. Moj sin nije mogao da izdrži u Švedskoj, brzo se vratio u Sarajevo. Rekao mi je: ‘Majko, uvenuću ti ovdje kao biljka’. U ratu sam dva brata izgubila, rođaka u Brčkom. Mnogo mi je teško da o tome pričam… Sin mi je isto bio ranjen, ali slučajno. Neki zalutali metak ga je pogodio i prošao mu kroz glavnu arteriju. Moj sin jedinac, nije mi bilo nimalo lako. Eto, hvala Bogu, dočekala sam unučad i snaju, koja je divna – rekla je Šemsa jednom prilikom za “Kurir”.

Šemsa svoje rane godinama vida, ali neki tragovi uvijek ostaju. Pjevačica je prije 12 godina kao posljedicu svega pretpljenog u životu doživjela i infarkt.

  • To je posljedica bolnih i neželjenih trenutaka. Infarkt sam doživjela u Australiji. Dalekoj, predalekoj od moje porodice. Bog dragi je dao da se tu slučajno zadesio najbolji kardiolog klinike. Snimio je cijeli zahvat premoštavanja sa stentom i dao mi snimak na CD-u da imam. Priuštili su mi apartman s prekrasnim pogledom, puštali na razglas moje pjesme, govoreći da je u njihovoj klinici operisana muzička zvijezda iz BiH. Eto, samo dragi Bog može sve to tako da posloži – objasnila je svojevremno.

Ali, posebno ističe da je muzika njen lijek za sve, te da joj pomaže da sve životne nedaće zaboravi i prebrodi, ali i da u njoj budi najljepše emocije.

Pročitajte i ovo

Izlila se rijeka Željeznica u mjestu Gotuša, saobraćaj se odvija usporeno

Stanovnici Dusine, Gojevića i okolnih mjesta se suočavaju s izazovima nakon što je rijeka Željeznica …