fbpx
Utorak , 23 Jula 2024

Islamska zajednica u BiH otvara tržni centar: Izgradnja je koštala 6,5 miliona KM

Projektovan je u stilu islamske arhitekture, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora

Prvi vakufski tržni centar u Bosni i Hercegovini uskoro se otvara u Sanskom Mostu. Riječ je o projektu Islamske zajednice BiH koja će za goste biti zvanično otvoren krajem aprila.

Novi vakufski tržni centar u Hamzi-begovoj ulici, u sjeni istoimene džamije sa četiri munare, nalazi se na mjestu stare pijace. Centar je izgrađen na osnovu potpisanog Protokola između Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

Vakufski tržni centar u Sanskom Mostu najveći je vakuf ove vrste u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih projekata Islamske Zajednice u BiH. Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora. Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je krenula u septembru 2021. godine. Centar je sagrađen na vakufu Hamzi-bega po kome će i da nosi ime. Projektovan je u stilu islamske arhitekture, a potpisuje ga domaći arhitekt Enes Kartal. Izvođač radova je sanska kompanija ErG Inžinjering i Inžinjering1 iz Jelaha.

Iako je svečano otvaranje planirano krajem aprila u sklopu tradicionalne manifestacije “Dani vakufa u BiH”, Sanjani, cijela Krajina ali i turisti u novoj oazi radosti, druženja i šopinga u samoj blizini centra grada uživaju već nekoliko mjeseci, s obzirom na to da su zakupci otvorili svoje radnje. U ponudi su poznati modni brendovi LC Waikiki, Sinsay, Pepco, Sport Reality, mjenjačnica BH Pošte, igraonica, kafeterija, zlatara, velika podzemna garaža sa 130 parking mjesta.

Gradnja ovog kapitalnog ekonomskog projekta pokazuje i drugima da investiraju i da je Sanski Most spreman da prihvati ozbiljne projekte. Pored toga, ovaj veliki građevinski projekt doprinio je modernizaciji Sanskog Mosta čime je ovaj grad, ali i okolne gradove potakao da nastave razvoj.

- Ovo je prvi vakufski tržni centar koji je sagrađen u BiH, na šta je Vakufska direkcija posebno ponosna. Uspjeli smo gradu promijeniti sliku, podići ga na moderan nivo, te ga ekonomski osnažiti dajući Sanskom Mostu i ljudima ovdje jednu ovakvu impozantnu građevinu. Njegovom gradnjom dobrobit ima lokalno stanovništvo i lokalna zajednica, kao i domaće firme koje su učestvovale u samoj gradnji, a i mnoge osoba pronašle posao u našem vakufskom tržnom centru. Namjera i jeste bila da građanima općine Sanski Most i Medžlisu ponudimo alternativu kojom će se smanjiti odliv mladog stanovništva s ovih prostora, kazao je direktor Vakufske direkcije u BiH dr. Senaid Zajimović za Preporod.info.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sanski Most Mirza ef. Žerić ocijenio je da je ovo jedna od najvećih poslijeratnih investicija u Sanskom Mostu, potvrdivši da će otvaranje ovog tržnog centra doprinijeti tome da se Sanski Most razvija i postane mjesto primamljivo za živjeti.

– Nakon što je Vakufska direkcija IZ pronašla donatora Generalnu vakufsku direkciju Turske zajedno smo dogovorili gradnju, bez njih ovoga ne bi bilo. Medžlis će kroz ovaj projekat ostvariti veliku finansijsku korist, sredstva ćemo koristiti za finasiranje naših tekućih potreba, ali i za unapređenje vakufa i izgradnju nekih novih vakufa. Mi smo duboko uvjereni da ovo nije projekat koji će trajati deset godina, već generacijski projekat od kojeg će muslimani ali i svi u Sanskom Mostu imati koristi 100 i 200 ili više godina u narednom periodu, kazao je efendija Žerić.

Pročitajte i ovo

Fantastična ponuda za savršeno ljeto: Robot LJETNI KATALOG!

🌞✨Robot LJETNI KATALOG! 🌴🕶️ Pripremili smo za vas sve što vam je potrebno za savršeno …