fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

U penziju ispraćen Senad Prozo – dugogodišnji uposlenik Doma zdravlja

U četvrtak su u penziju ispraćeni dugogodišnji uposlenici fojničkog Doma zdravlja, pedijatrica Tea Dervišević i vozač saniteta Senad Prozo.

O doktorici Tei ćemo napisati poseban tekst, a danas ćemo kazati nekoliko rečenica o našem Senadu, u raji prepoznatljivom po njegovoj lijepoj naravi, a posebno po njegovim brkovima.

Senad je dijete i penzioner Doma zdravlja. Rođen je 1961. godine, iste godine kada je Dom zdravlja sagrađen i u kojem je kao vozač radio njegov otac Mustafa.

Zavšio je Drvno-tehničku školu u Sarajevu te je od 1980. radio u fojničkoj pilani kao komercijalista.

Od 1992. godine učestvuje u odbrani Bosne i Hercegovine, a od novembra 1993. raspoređen je na radnu obavezu vozača saniteta u Domu zdravlja. Nakon rata, nastavlja sa radom u Domu zdravlja punih 30 godina do penzije.

Senad nam priča o lijepim i teškim momentima kao vozač saniteta te se najčešće ističu oni teški trenuci.

”Najljepši i najdraži trenuci su mi bili kada tokom hitnog transporta trudnice na porođaj, dođe do poroda u sanitetu tokom vožnje, a onda mi babica Envera klimne da je sve uredu i da su majka i beba zdrave. Osjećaj olakšanja i te topline u srcu teško je riječima opisati” – govori nam Senad.

Kada su u pitanju teški trenuci, Senad kaže da su mu bili najteži odlasci na mjesto saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima, ali i umiranje pacijenata u sanitetu. Posebno ističe adrenalin prilikom poziva i vožnje u slučajevima kada nekoga ujede poskok u teško dostupnim mjestima gdje je svaka sekunda bitna.

Za naš portal Mahalla.ba, Senad se prisjetio i pada helikoptera na Prokoškom jezeru kada su svi saniteti upućeni na mjesto nesreće i kada su povrijeđene zajedno sa lokalnim stanovništvom izvlačili iz nepristupačnih mjesta.

”2012. godine, u februaru je pao veliki snijeg visine jednog metra i prevozio sam trudnicu u Zenicu. Put u Zenicu i nazad do Fojnice zbog vremenskih neprilika je trajao 11 sati” – prisjeća se Senad.

Senad posebno ističe kolege medicinske tehničare i njihovu sposobnost prilikom hitnih intervencija.

U četvrtak, Senada su u penziju ispratili kolege iz Doma zdravlja, a direktor Jusuf Zuka mu je uručio i prigodne poklone.

Senad posebno ističe da mu je velika podrška u njegovom poslu bila supruga Refija i njegova djeca, Haris i Berina koja je posljednji Senadov radni dan ovjekovječila fotografijom ispred Doma zdravlja.

Našem Senadu želimo mnogo zdravlja i bereketa u novom poglavlju njegovog života.

Harun Pašalić/mahalla.ba

 

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …