fbpx
Nedjelja , 5 Maja 2024

Šta su radili spasioci za vrijeme tragedije na Ilidži i da li ih je uopšte i bilo?

Bosnu i Hercegovinu potresla je tragedija u kojoj je život izgubilo 5-godišnje dijete koje se utopilo na Termalnoj rivijeri Sarajevo.

Policiji je dojavljeno oko 15:30 sati da je u bazenu došlo do smrti maloljetne osobe, a nakon čega je počeo uviđaj koji će pokazati kako je došlo do tragedije, potvrđeno je za Crnu Hroniku.

Reanimacija djeteta je trajala oko sat vremena, ali, nažalost bezuspješno.

Dijete su pokušali spasiti službenici Hitne pomoći, a još uvijek se istražuje šta su spasioci radili u trenutku nesreće. Istražit će se i da li su bili pored bazena.

Iz Termalne rivijere Sarajevo se još uvijek nisu oglasili, a nezvanično saznajemo kako ni istražiteljima još uvijek nisu priložili dokumentaciju o osposobljenosti spasilaca za reanimaciju.

U Kantonu Sarajevo postoji Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima, a članom 39. Pravilnika regulisano je osposobljavanje spasilaca.

Za sigurnost na uređenim kupalištima propisuju se uslovi koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja uređenih kupališta na području Kantona Sarajevo, a odnose se na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje i održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje sportskih takmičenja i priredbi, kao i druga pitanja vezana za rad i sigurno korištenje uređenih kupališta, a koja nisu uređena drugim propisima.

Istraga je u toku.

Pročitajte i ovo

Akcija spašavanja rudara kod Tuzle već traje preko 24 sata, pronađena njegova bušilica

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i …