fbpx
Četvrtak , 23 Maja 2024

Povećan broj prijavljenih nasilja u porodici u SBK, 62 osobe povratnici u vršenje ovog krivičnog djela

U protekloj godini pod posebnom lupom javnosti bilo je krivično djelo nasilja u porodici, koje je eskaliralo ubistvom u Gradačcu. Prema brojkama MUP-a SBK, čini se da je tragedija koja je potresla Bosnu i Hercegovinu i region ohrabrila žrtve da više prijavljuju činjenje ovog krivičnog djela.

”U toku 2023.godine ukupan broj krivičnih djela „Nasilja u porodici“ iznosi 127, što je za 26 djela ili 25,7 % više u odnosu na prethodnu godinu, kada je evidentirano 101 takvo djelo. Za izvršenje  navedenih djela prijavljeno je ukupno 129 osoba, od kojih su 62 povratnika. Policijski službenici uključeni u dokumentovanje i dokazivanje ovih krivičnih djela su posebno obučeni, a ostvarena je i značajna saradnja sa centrima za socijalni rad, kao i drugim relevantnim organima i institucijama. Ova problematika, obzirom na svoju složenosti i specifičnost zahtjeva planski pristup i uključivanje svih relevantnih segmenata društvene zajednice kroz socijalni dijalog, a sve s ciljem prevencije predmetnih krivičnih djela.” saopćili su iz kantonalnog MUP-a.

Travnicki.INFO

Pročitajte i ovo

Nova tragedija u BiH: Preminula 29-godišnja porodilja u vozilu hitne pomoći tokom transporta iz Gračanice u UKC Tuzla

29-godišnja djevojka E.H. iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. “Dana 22.05.2024.godine, oko 21,15 …