fbpx
Utorak , 27 Februara 2024

Nijaz Duharkić iz Kiseljaka ostao bez grijanja u kući: Otac najmlađe logorašice u BiH prevaren za 6.000 KM

Nijaz Duharkić iz Kiseljaka obratio se redakciji „Dnevnog avaza“ ogorčen jer je na prevaru ostao bez 6.000 KM, koje je teškom mukom sakupljao radeći više fizičkih poslova, a kako bi uveo grijanje u kuću.

 

Nijaz je otac najmlađe logorašice u BiH, djevojčice Nijaze, koja je dva dana nakon rođenja s majkom Edinom iz kuće u Grahovici odvedena u hrvatski logor, gdje su provele sedam mjeseci. O porodici i njihovom teškom životu nakon rata pisao je i “Dnevni avaz“ 2005. godine.

Nije se javljao

Kako tada, priča nam Nijaz, tako i danas žive u teškim uvjetima. Kaže nam da ga je Amir B. (identitet poznat redakciji) prevario za 6.000 KM na ime usmeno dogovorenih radova na instalacijama za grijanje u kući u Grahovici.

– Trebao sam raditi grijanje u selu gdje mi je kuća. To je bilo porušeno sve, popaljeno. Radio sam i sakupljao novac da uradim grijanje, jer mi je pored potoka kuća, pa mi svake godine popucaju cijevi od hladnoće. To me i jeste dovelo do tog majstora. Preko preporuke jednog čovjeka iz Kiseljaka sam došao do tog majstora. A vama sam se javio zbog drugih ljudi, da ih upozorim na to što se meni desilo – rekao je Duharkić.

Porodica Duharkić: „Dnevni avaz“ 2005. pisao o teškom životu najmlađe logorašice. Avaz

Amir B. je Duharkiću tražio 6.000 KM kako bi kupio materijal.

– Rekao mi je: „Daj mi 6.000 KM da uplatim na svoj račun i dobit ćeš materijal 20 posto jeftinije.“ Također mi je rekao da, ako ja uzmem, bit će loš materijal i da on neće odgovarati za to. Ja sam mu predlagao da idem s njim, a on mi je kazao da ne mogu, jer on ima neki račun pa će dobiti kvalitetniji materijal. Trebao je sutradan uzeti materijal, a poslije toga raditi. Evo već tri mjeseca su prošla. Ja sam zvao, on je izmišljao razne priče, petljao kako nema materijala, kako mu je neko ukrao pare, kako će dignuti kredit, ići u inozemstvo raditi. Ja sam nakon toga otišao u policiju i sve prijavio. Pred policijom sam ga pitao da li mi je uzeo pare, a on je priznao da jeste i da nije kupio materijal i odradio radove koje je obećao – ispričao je Duharkić.

Sve priznao

Navodi da nije ni slutio da će mu se ovo dogoditi, jer mu na početku ništa nije bilo sumnjivo, a i majstor mu se činio dobar. Tako je Amir B. uspio nagovoriti Duharkića da mu da pare i prevario ga za cifru koja njemu i njegovoj porodici znači mnogo, s obzirom na to da žive u lošim uvjetima i nemaju dovoljno velika primanja za normalan život.

– Da ga policija nije dovela i da nije priznao sve ovo, bilo bi kako ja lažem i petljam – rekao je Duharkić.

Isječak iz novina „Dnevnog avaza“ iz 2005. godine. Avaz

Potvrđeni navodi iz prijave

U uvjerenju PU Kiseljak su naveli da je dana 21. decembra 2023. godine pristupio Nijaz Duharkić i da je tom prilikom prijavio prevaru od A. B. u novčanom iznosu od 6.000 KM na ime usmeno dogovorenih radova na instalaciji grijanja kuće. Policija je saslušala svjedoka događaja te su potvrđeni navodi iz prijave pa PU Kiseljak provodi daljnje radnje na kompletiranju službenog materijala.

Pročitajte i ovo

Ambasada Japana nastavlja podršku razvoju Fojnice: Odlična saradnja sa Zavodom “Bakovići”, Domom zdravlja i Opštinom Fojnica

Danas je održan prijem kod ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini, koji je bio prilika …