fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Lidija Bradara pomilovala dvojicu osuđenih Hrvata i odbila pomilovanje za svih trinaest Bošnjaka!

Predsjednica Federacije Lidija Bradara pomilovala je dvije pravosnažno osuđene osobe, dok je pomilovanje odbijeno za sedamnaest osoba. I ništa tu ne bi bilo sporno da dvije pomilovane osobe nisu Hrvati, dok su svi Bošnjaci i Srbi koji su tražili pomilovanje – odbijeni.

“Usvajaju se zamolbe za pomilovanje osuđenim osobama:

Kulić Stjepan, sin Rudolfa i majke Ljubice rođene Mišković, rođen 06.11.1955. godine u Pascima, općina Tuzla, nastanjen u Živinicama, državljanin BiH. Presudom Kantonalnog suda u Tuzli, broj: 03 0 K 014295 19 K 2 od 13.07.2020. godine, za krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana383. stav 3. u vezi sa stavom 1. i članom 55. KZ F BiH, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine. Presudom Vrhovnog suda F BiH broj: 03 0 K 014295 20 Kž 2 od 16.02.2021. godine, kazna je preinačena na kaznu zatvora u trajanju od 2 (dvije) godineDa se djelimično oslobodi od izdržavanja kazne zatvora za period u trajanju od 9 (devet) mjeseci.

Žilić Josip, sin Zlatka i majke Zrinke rođene Vujica, rođen 08.02.1981. godine u Travniku, nastanjen u ulici Nova Bila 27, općina Travnik, državljanin BiH i RH. Presudom Općinskog suda Travnik, broj: 51 0 K 182309 21 K od 06.12.2021. godine, za krivično djelo “Teška tjelesna ozljeda” iz člana 172. stav 1. KZ F BiH i krivično djelo “Nedozvoljena nabava i nošenje vatrenog oružja” iz člana 69. Zakona o nabavi, držanju i nošenju oružja i streljiva SBK, osuđen je najedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 6 (šest) mjeseciDa se djelimično oslobodi od izdržavanja kazne zatvora za period u trajanju od 4 (četiri) mjeseca“, navedeno je u Odluci o pomilovanju pravomoćno osuđenih osoba koju je donijela i potpisala predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara.

Ovo su dakle, jedine osobe koje je pomilovala predsjednica Bradara. Istovremeno, predsjednica Federacije BiH odbila je je 14 zahtjeva za pomilovanje. Svi Bošnjaci koji su tražili pomilovanje su odbijeni.

Odbijaju se zamolbe za pomilčovanje osuđenim osobama: Riković Delimustafić (Sead) Džana, Mahmić (Hamdija) Semir, Rašidagić (Nasih) Nedžad, Hadžić (Ešef) Nermin, Babajić (Hajrudin) Amar, Smajlović (Ferid) Edin, Burić (Ibrahim) Admira, Matulović (Željko) Kristijan, Dilaver (Avdo) Almedin, Oliva (Slavko) Anton, Kovač (Čašif) Fehim, Karalić (Emir) Samir, Tešević (Miodrag) Igor, Tabaković (Hasan) Haris, Telalović (Hajrudin) Mersad, Mikić (Stanko) Josip, Imamović (Enes) Maja”, navedeno je u Bradarinim odlukama donesenim 28.12. 2023. godine.

Od sedamnaest odbijenih, trinaest je Bošnjaka. Odnosno, svi Bošnjaci koji su tražili pomilovanje su odbijeni, dok se pomilovane osobe izjašnjavaju kao Hrvati. Pored toga, pomilovani Josip Žilić je državljanin i Republike Hrvatske, piše Istraga.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …