fbpx
Petak , 3 Maja 2024

Večeras možemo očekivati snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Kiša je zabilježena u sjeverozapadnim i ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica -2; Sokolac 4; Bihać, Ivan Sedlo 5; Banjaluka, Bugojno, Gradačac, Livno, Sarajevo, Tuzla, Zenica 7; Široki Brijeg, Trebinje 8; Mostar 10; Neum 11; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 922 hPa, za 21 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u BiH preovladavati oblačno vrijeme sa kišom u Bosni, a na planinama sa susnježicom ili snijegom.

 

U Hercegovini lokalno slaba kiša u jutarnjim satima. Prema kraju dana u Krajini se očekuje prelazak kiše u susnježicu ili snijeg, a tokom noći postepeno i u ostatku Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Dnevna temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 15 °C.

Priprema automobila za vožnju po snijegu je važna kako bi se osigurala sigurnost i bolja kontrola nad vozilom. Evo nekoliko savjeta:

Pneumatici: Koristi zimske ili čak gume s oznakom M+S (Mud and Snow) ili s posebnim simbolom pahuljice na bočnoj strani gume. One pružaju bolje prianjanje i kontrolu na snijegu. Također, provjeri tlak u gumama, jer niski tlak može negativno utjecati na stabilnost vozila.

Antifriz: Provjeri razinu antifriza u rashladnom sustavu automobila. To će spriječiti smrzavanje vode u motoru i očuvati njegovu funkcionalnost.

Brisači i tekućina za pranje stakla: Zamijeni stare brisače ako su istrošeni i napuni spremnik tekućinom za pranje stakla koja sadrži antifriz. To će omogućiti bolju vidljivost i uklanjanje prljavštine sa stakala.

Svjetla: Provjeri jesu li sva svjetla ispravna, uključujući i svjetla za maglu. U zimskim uvjetima je važno imati dobru vidljivost i biti vidljiv drugima sudionicima u prometu.

Kočnice: Provjeri stanje kočnica. Ako primijetiš bilo kakve probleme s kočnicama, odmah posjeti servis kako bi se riješio taj problem.

Spremnik goriva: Zadrži spremnik goriva na pola ili više kako bi izbjegao mogućnost zaleđivanja goriva.

Oprema u vozilu: Imaj pri ruci osnovnu opremu za vožnju po zimskim uvjetima poput lopate, pijeska ili pepela za pomoć pri proklizavanju, lanaca za snijeg (ako su obvezni na određenim cestama), deka, svjetiljku i slično.

Vožnja i sigurnost: Vozi oprezno i prilagodi brzinu uvjetima na cesti. Drži veći razmak između vozila i budi spreman na sporiji promet i iznenadne promjene na cesti.

Priprema vozila za zimske uvjete može značajno poboljšati sigurnost i olakšati vožnju u snijegu, ali također je važno vožnju prilagoditi uvjetima na cesti kako bi se izbjegle nezgode ili neugodnosti.

Pročitajte i ovo

Enis Mehić stekao titulu Hafiza Kur’ana: Od prvog do četvrtog razreda medrese savladao hifz (FOTO)

Dana, 27. 4. 2024. godine, posljednje stranice Časnog Kur’ana pred Komisijom za hifz proučio je …