fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Roditelji prijavili vlastito dijete policiji zbog petardi

Roditelji su kod djeteta pronašli pirotehniku ​​koju je kupilo bez njihova znanja te su sami pozvali ljubljansku policiju.

Novogodišnje vrijeme je i vrijeme pirotehnike. U Sloveniji je uporaba pirotehničkih sredstava dopuštena fizičkim osobama od 26. decembra do uključivo 1. januara, dok je prodaja je dopuštena od 19. do 31. decembra. No svake godine pucnjava počinje sve ranije, a posebno je zabrinjavajuće što u toj “zabavi” učestvuju mladi, čak i maloljetni.

Iz PU Ljubljana su za N1 Slovenija pojasnili da u posljednjem periodu nisu primijetili značajnije promjene u padu ili porastu upotrebe i prodaje pirotehničkih sredstava. Prije nekoliko dana imali su slučaj kada su roditelji sami primijetili da njihovo dijete ima pirotehniku.

Kupio ga je bez njihovog znanja. Roditelji su policiji predali gotovo 400 komada pirotehničkih proizvoda.

“Svojim odgovornim ponašanjem definitivno su dali primjer djetetu i spriječili moguće povrede”, naveli su iz policije.

Ujedno su naglasili da roditelji imaju važnu ulogu u osvješćivanju maloljetnika o opasnostima pirotehnike.

“Važno je da govore o ovoj temi i upozoravaju djecu na opasnosti i posljedice upotrebe pirotehničkih proizvoda”, dodaju iz ljubljanske policije.

Prije nekoliko dana direktorica jedne od ljubljanskih škola roditeljima je poslala obavijest da učenik mlađih razreda prodaje pirotehnička sredstva. Prema riječima direktorice, učenik je priznao djelo, o događaju su obaviješteni roditelji djece, a uz pomoć obližnje policijske postaje organizirano je predavanje policije za djecu.

Direktorica je također zamolila roditelje da razgovaraju s djecom o opasnostima pirotehnike, te naglasila da u školi vlada nulta tolerancija na korištenje i posjedovanje pirotehnike.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …