fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Amerika za kupovinu plaća 23,1 miliona dolara: Kupuju Bosni i Hercegovini vojne helikoptere

Vijeću ministara ide nacrt odluke: Amerika za kupovinu helikoptera plaća 23,1 miliona dolara, BiH učestvuje sa 3,6 miliona KM u fondu

Fokus.ba donosi zvanični prijedlog odluke Ministarstva odbrane BiH o nabavci vojnih helikoptera, koji će ubrzo ići na sjednicu Vijeća ministara BiH. U prijedlogu ove odluke evidentno je da će ove helikoptere platiti Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

U navedenom aktu se, pak ističe, da Ministarstvo odbrane BiH mora izdvojiti određeni iznos i to ne manji od dva miliona dolara u TRUST FUND i to neposredno prije potpisivanja dokumenta pisma ponude i prihvatanja (Letter of Offer and Acceptance“), a ova sredstva nisu osigurana u okviru odobrenog budžeta.

Dopis iz SAD-a

Tako je Ministarstva odbrane u prijedlogu odluke sredstva u iznosu od 3,6 miliona KM osiguralo prestruktiranjem odobrenih budžetskih sredstava, te će ona biti uzeta sa stavke „bruto plaće i naknade”.

U obrazloženju odluje se navodi da je Ministarstvo zaprimilo dopis Ambasade SAD u BiH kojim se bosanskohercegovačka strana obavještava da je Vlada SAD izdvojila 23,1 milion dolara u cilju nastavka kupovine helikoptera Huey II za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ističe se da je USEUCOM – Office of Defence Cooperation Bosnia and Herzegovina APO AE 09780 dostavio pismo namjere 19.11.2018. godine o spremnosti sufinanciranja nabave helikoptera za OS BiH, uz mogućnost korištenja dodatnih fondova partnerske strane proporcionalno uloženim sredstvima iz Budžeta Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine u cilju dostizanja zahtjeva iz Plana modernizacije koji je sastavni dio Pregleda obrane.

Dana 10. decembra 2021. godine izvršena je primopredaja helikoptera Huey II za Oružane snage Bosne i Hercegovine. Tokom 2022. godine planirana je isporuka seta rezervnih dijelova ukupne vrijednosti od oko 1,9 mil. $ za novoprimljena četiri helikoptera.
Tip UH-2

Ministarstvo odbrane BiH u Pismu ponude i prihvaćanja BK-B-UNP za nabavku četiri helikoptera tipa UH-2 upućenog prema Vladi Sjedinjenih Američkih Država predvidjelo je nastavak kupovine još četiri helikoptera istog tipa pod istim uvjetima u roku od jedne kalendarske godine po okončanoj isporuci prva četiri helikoptera.

-Bitno je istaći da je nabava helikoptera od strateške važnosti za osiguranje operativnosti OS BiH sukladno sa utvrđenom misijom u Zakonu o obrani BiH i predstavlja nulti prioritet. Također bitno je podvući da je proces nabave veoma kompleksan i dugotrajan – kaže se u odluci.

Inače, ministri iz RS-a su opstruisali usvajanje ove odluke na sjednicama Vijeća ministara, pa su sredstva od 3,6 miliona KM koji su ranije prvobitno bila dogovorena ostala u rezervi.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …