fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Jak vjetar oborio novogodišnju jelku u centru Fojnice

Jak i olujni vjetar večeras puše širom Bosne i Hercegovine, a u Fojnici je već napravio i određenu štetu u pogledu srušenih stabala.

Naša čitateljica Dženana Orman nam je poslala fotografije na kojima se vidi da je vjetar oborio i jelku u centru grada postavljenu povodom novogodišnjih praznika.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) stavio je na snagu narandžasti meteoalarm kao upozorenje na jak do olujni vjetar širom Bosne i Hercegovine.

Narandžasto upozorenje na snazi je od večeras, tačnije od 21 sat pa do 2. decembra do 18:00 sati. Iz FHMZ-a upozoravaju da se očekuju udari vjetra južnog smjera brzine 50-80 km/h.

“Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom također su mogući”, upozoravaju federalni meteorolozi.

Inače, meteorolozi su za danas i sutra najavili otopljenje koje će uslijediti južinom, ali nam već za dane vikenda dolazi novo zahlađenje koje će stvoriti uslove za snijeg, kako u višim predjelima, tako i u nizinama.

Dnevna temperatura danas varirat će između 7 i 12, na jugu do 15°C. Po kotlinama i nizinama na sjeveru Bosne moguća magla ili niska oblačnost dok ne zapuše pojačan jugo.

U petak, 1. decembra, klimatološki počinje zima, ali uz nakratko osjetno zatopljenje, javljaju meteorolozi sa BHMeteo.ba. Očekuje nas pretežno oblačno vrijeme, u većem dijelu Bosne uz sunčane periode. Malo kiše tokom dana prolazno moguće u Hercegovini, na zapadu, sjeverozapadu, sjevernim i centralnim dijelovima Bosne. Vjetrovito uz jake do olujne udare južnog i jugozapadnog vjetra širom zemlje. Očekivani udari vjetra većinom 50-70 km/h, lokalno u višim krajevima do 90 km/h.

Iznadprosječno toplo vrijeme zadržat će se i u petak, uz dnevne temperature 14 do 19°C, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne moguće do 22°C. Jutro isto tako relativno toplo.

“Od ponedjeljka izgledna je blaga stabilizacija vremenskih prilika. Preovladavaće umjereno oblačno s jutarnjim mrazom u Bosni”, najavljuju iz FHMZ-.a

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …