On je, naime, posjetio ekipu u redakciji Nove TV, tačnije emisije Provjereno – u želji da, kako tvrdi, kaže “svoju stranu priče”.

Riječ je o bjeguncu koji je bježao ukupno tri puta, a već dvaput iskoristio je “joker” zvan dvojno državljanstvo te iz BiH pobjegao u Hrvatsku zbog sumnje da je zlostavljao dijete.

Na pitanje zašto je pobjegao, odgovorio je:

– Pobjegao? Pa šta ću drugo, šta bih trebao? Kako mislite, sada što sam pobjegao? Pa četiri godine sam osuđen, kako neću pobjeći? Na pravdi Boga osuđen sam na četiri godine.

Kako misli na pravdi Boga, pitala ga je ekipa Provjerenog.

– Pa na pravdi Boga – nisam kriv. Nevin ležim, a osuđen sam. Ko bi se s time pomirio? – kaže Mišković.

– Sad mi je lakše sa slobode to rješavati, a tamo bih samo ležao i ništa, ovako će advokat to rješavati – dodaje bjegunac.

Na tvrdnju da je protivzakonito pobjeći, s razlogom ili bez njega, odgovara:

– Protivzakonito, a što ja trebam, trpjeti nekoga tamo? Pa i protivzakonito sam suđen, ja sam suđen protivzakonito.

Upitan je i je li potplatio nekoga da bi pobjegao.

– Pa nisam nikoga, na sudu sam iskočio kroz prozor i pobjegao – kaže Mišković.

Opisao je i kako je prešao granicu:

– Biciklom sam prešao nacrno, do Novog samo vozio, išao sam Prijedor, pa u Dvoru dolje prešao.

Nije uspio dokazati da je nevin, a Mišković tvrdi kako su svi svjedoci bili na njegovoj strani, no uvjeren je da će to dokazati na kraju.

– Da sam kriv, meni ne bi bilo krivo, ja bih odležao i gotovo, ali na pravdi Boga kada nisam kriv… Hvala Bogu, vjerujem u Boga, Bog mi je pomogao da pobjegnem, Bog će sve dokazati i gotovo. I advokat i sud – kaže Mišković.

Osuđen za jedno krivično djelo, a sad upravo zato što je pobjegao opet će krivično odgovarati za bijeg, pitala ga je ekipa Provjerenog.

– Nisam ja pobjegao bezveze. Ja za bijeg neću moći odgovarati zato što će advokat dokazati da sam nevin, da su me nevinog osudili i da sam pobjegao s razlogom. Nisam pobjegao bez razloga. Šta sam trebao, ležati tamo četiri godine i nikom ništa? – kaže bjegunac, koji se nema namjeru predati, a ne boji se ni izručenja.

– Podnijeli su i za Mamića zahtjev, pa Mamića ne daju ovamo – uvjeren je Mišković.

Hrvatska policija tvrdi da, dok ne dobiju nalog za izručenje, nemaju osnove za njegovo zadržavanje.

I dok osuđenik slobodno živi u Hrvatskoj, čeka se potez institucija BiH.