fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Mahir Ibreljić iz Busovače postao inženjer mašinstva (FOTO)

Mahir Ibreljić iz Busovače je od ranije poznati inovator koji je osvojio prvu nagradu Social Impact Award 2020 za svoj proizvod Peletirane kuglice od ovčije vune kao organsko đubrivo.

Ovaj put dolazi nam s vijestima da je diplomirao na mašinskom fakultetu u zenici i stekao zvanje inženjer mašinstva na smjeru inženjerska ekologija. Tim povodom smo razgovarali s njim o njegovom obrazovnom putu.

Binfo: Reci nam kako je tekao tvoj obrazovni put.

Mahir: Rođen sam 5. 10. 1996. u Fojnici. Osnovno obrazovanje započeo sam 2003. godine u OŠ Muhsin Rizvić u Majdanu, a završio u OŠ Kaćuni, PŠ Busovača. Nakon osnovne škole upisujem srednju Mašinsku tehničku školu u Busovači, nakon koje stičem zvanje Mašinski tehničar – Konstruktor na računaru. 2015. godine obrazovanje nastavljam na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici nakon kojeg stičem zvanje Diplomirani inženjer mašinstva na smjeru Inženjerska ekologija.

Binfo: Na šta si posebno ponosan u svojim životnim obrazovnim i poslovnim postignućima?

Mahir: Tokom studija aktivno sam istraživao ekološki problem otpadne ovčije vune i mogućnosti njenog iskorištavanja, što je bila i tema mog diplomskog rada. 2020. godine osvojio sam prvo mjesto na takmičenju Social Impact Award za inovativan način koristenja ovčije vune kao sirovine za proizvodnju gnojiva. Tokom studija zasnovao sam porodicu što smatram svojim najvećim životnim uspjehom. Za moje dosadašnje uspjehe najviše sam zahvalan svojim roditeljima koji su mi uvijek bili vjetar u leđa.

Binfo: Koja je tvoja poruka mladima?

Mahir: Moja poruka sebi i svim mladim ljudima je citat našeg prvog predsjednika Alije Izetbegovića:”Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda? Kojim god putem da kreneš na kraju čeka smrt. I sve se završava propašću. I ti ćeš umrijeti. I ovaj svijet će umrijeti. Zato ostani uspravan.”

Čestitke našem Mahiru.

binfo.ba

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …