Prošle nedelje je u selu pored Krškog, veterinarski inspektor bez ikakve najave i upozorenja oduzeo 24 goveda s farme porodice Možgan. Prema zvaničnom saopštenju, životinje su navodno bile zanemarene, prenosi “Moja Dolenjska”.

Ali ono što je uslijedilo bez riječi je ostavilo i javnost i stočare u cijeloj Sloveniji i susjedstvu.

U zapisniku inspekcije o oduzimanju navodno se ne navodi šta je tačno uzgajivač počinio, niti koliko je životinja oduzeto. Portal navodi da je vlasnik bio šokiran i da opovrgava da su životinje zanemarivane, a to što su bile blatnjave opravdava nepovoljnim vremenom, odnosno čestim i jakim pljuskovima na tom području.

– Ne uzgajamo krave da bismo ih mučili – izjavio je Možgan, vlasnik stada vrijednog 50.000 evra.

U tamošnjoj Agenciji za bezbjednost hrane za medije su kratko izjavili da je stoka bila ograđena u malom ispustu, da je prostor bio jako blatnjav, bez pristupa vodi i hrani.

– Životinje su bile prekrivene blatom i nije im pružena veterinarska njega – naveli su nadležni.

List napominje da je cijeli slučaj dobio i političku konotaciju jer je inspektorka koja je naredila oduzimanje životinja ljetos bila kandidat za novu direktorku slovenačke Uprave za bezbjednost hrane, veterinarstvo i zaštitu bilja. Međutim, navodno zbog pobune Poljoprivredno-veterinarske komore i zaposlenih u upravi, slovenačka vlada je imenovala za tu poziciju drugu kandidatkinju.

Ističe se i da je ministarka poljoprivrede Irena Šinko takođe morala da napusti ministarsko mjesto u oktobru jer nije u potpunosti podržala navedeni zakon. Bila je uverena da će biti teško sprovodiv u praksi.

Portal prenosi kako je ovaj slučaj u Sloveniji digao na noge Sindikat poljoprivrednika koji smatra da je postupak inspekcije bio nezakonit. Oštro je reagovala i Poljoprivredno-šumarska komora uvjerena da je riječ o pretjeranoj i nezakonitoj mjeri.

– Životinje nisu bile uzgajane u optimalnim uslovima, ali nisu imale nikakve negativne posljedice zbog toga. Mogle su da odu iz blata na pašnjak – saopštili su oni.