fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Selo Otigošće: Fojničko selo koje krije tajnu ljubomorno čuvanu stoljećima

Kao u avanturističkim filmovima i bajkama, nakon uspinjanja uskim putem i strminama izlazimo na proplanak, a Otigošće na tom proplanku.

Lijepe, visoke kuće, uređene bašče, osjećaj kao da se nalazite u nekom od mondenih alpskih sela.

Fojničko selo Otigošće kao da je otrgnuto od bosanske svakodnevnice. U svako doba godine možete vidjeti kako užurbano rade mještani i  kako se brine o njivama, zasadima, ali i o govedima, ovcama i drugoj živini.

Ovo selo, koje možda sada broji svega 150 stanovnika, je primjer uspjeha. Naime, iz ovog sela je bivši kapiten reprezentacije Hrvatske Joe Šimunić, ali i poznata porodica Zulum koja je iznjedrila veliki broj doktora, inžinjera, efendija…

Vrijedni narod i prelijepi pejzaži kao da nisu bili dovoljni za ovo mjesto.

Na Otigošću se u krajićku šume krije i nekropola stećaka.

Ova nekropola broji 46 stećaka od kojih je najviše sanduka, ploča, pokoji sljemenjak, ali i nekolicina stubova-nišana.

Našom posjetom Otigošću i tamošnjoj nekropoli smo bili oduševljeni upravo zbog nišana-stećaka koji ranije nisu spominjani u monografiji “Fojnica kroz vijekove”.

Stećcima-nišanima nazivamo uspravno stojećim kamenim spomenicima iznad grobova posljednjih bosanskih kr’stjana i prvih muslimana u Bosni i Hercegovini 15 i 16 st.

Oblici nišana su raznovrsni, a njihova sistematizacija još nije utvrđena. Tako neki nišani su stele koje se završavaju ravno ili kao krov na dvije ili na tri vode, dok su neki četverostrani ili višestrani prizmatični stubovi koji se u svom gornjem dijelu završavaju ravno, na sljeme, kao piramida ili pak kao prikraćena piramida sa polukuglom na svom kraju, a postoje i cilindrični stubovi koji su na gornjem kraju zaobljeni. Dalje, postoje prizme koje u svom gornjem dijelu prelaze u valjkast vrat na kojem stoji turban.

Od  posebnog značaja su nišani najstarijeg vremenskog razdoblja (15. i 16. st) na kojima se odražavaju veze sa stećcima.

Opšta karakteristika tih nišana očituje se u njihovim osebujnim oblicima relativno velikih dimenzija, na čijim stranicama nalazimo raznovrsne reljefne motive, kakve nalazimo i na stećcima, a na izvjesnom broju i natpise bosančicom, kakvi se nalaze i na stećcima također.

Nišan sa isklesanim trokutom

Što se tiče otigošćanskih stubova-nišana, poneki imaju ucrtane određene elemente, a na jednom stubu-nišanu je vidljivo i pisanje koje je nažalost nemoguće pročitati zbog oronulog kamena.

Najveći nišani na nekropoli na Otigošću

Treba istaći da je najveći stub-nišan visine 167 centimetara (iznad zemlje) u njegovom uzglavlju, a donji nišan je visine 147 cm (iznad zemlje).

U nastavku pogledajte fotografije uz nadu da ćete izdvojiti jedan dan i posjetiti ovo mjesto i uživati u svim njegovim tajnama koje ljubomorno krije stoljećima.

 

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …