fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

VAPAJ IZ RS-a: Bez Zenice nema ni entitetske željeznice

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će, ukoliko Arselor Mital obustavi transport rude na duži period iz Omarske ka Zenici, to zadati veliki udarac Željeznicama Republike Srpske, ali i ostaviti velike posljedice po ukupna privredna kretanja unutar Republike Srpske.

– To je veliki problem za Željeznice, jer Arcelor Mital učestvuje u ukupnom prihodu tog javnog preduzeća sa 42 odsto. To nije malo i to bi zaista bio veliki udarac za Željeznice – rekao je Čubrilović.

On je istakao da se trenutno pokušavaju pronaći alternativna rješenja kada je riječ o ovom problemu.

Govoreći o najavljenom poskupljenju karata u željezničkom saobraćaju, kao i restrukturisanju Željeznica, Čubrilović je rekao da ova firma neće “stati na zelenu granu” tako što će prihod bazirati na kartama putnika.

– Insistiraćemo da restrukturisanje Željeznica privedemo kraju. Prije svega, treba ispoštovati ono što je sa Svjetskom bankom potpisano. Oni insistiraju na nekom holdingu, a nama se u ovom trenutku ne čini da je to najefikasnije rješenje za željeznički saobraćaj. Moraćemo se prilagođavati ukupnoj situaciji i završiti posao kako je i potpisano – rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o programu razvoja Aerodroma Republike Srpske, Čubrilović je naveo da je zaprimljen prijedlog beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” kako bi trebalo riješiti stvari u Aerodromima Srpske.

– Beogradski aerodrom je napravio jedan izuzetan model i u razgovoru sa njima uvidjeli smo da upravo oni mogu, sa svojim iskustvom i znanjem koje imaju, da pomognu u modeliranju i pripremi našeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo – rekao je Čubrilović.

Govoreći o poskupljenju putarine, Čubrilović je naveo da do sada nije bilo riječi, ali da će o tome odlučiti nakon razgovora sa čelnicima javnog preduzeća Autoputevi.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …