fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024
06.01.2014., Istanbul - Najveci grad u Turskoj i nekadasnja prijestolnica Istocnog Rimskog Carstva, smjesten je na idealnom polozaju Bosporskog tjesnaca izmedju Europe i Azije. Kulturna raznolikost, povijest Istanbula, mnostvo dzamija, Veliki Baazar, ukusna hrana samo su neki od brojnih razloga za posjet ovom gradu. "nPhoto: Filip Brala/PIXSELL

Veliki “udarac” za našu omladinu: Nargile su zabranjene, evo koje su sankcije…

Veliki broj mladih sve je ovisniji o upotrebi nargila ili šiša, a osim što su štetne za zdravlje njihova upotreba u lokalima zakonski nije dozvoljena.

Zbog toga su pripadnici Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) u saradnji s kolegama iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u proteklom periodu oduzele velike količine nargila.

Ovo je za Hayat.ba potvrdio Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, navodeći da su provedene brojne kontrole pogotovo u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

  • Po novom zakonu te nargile ne mogu uopšte postojati, nisu mogle ni po jednom, a po novom nikako. Zabranjivali smo njihovu upotrebu, Zakon o ugostiteljstvu to ne poznaje jer je riječ o trgovini, pogotovo što se radi o akciznim proizvodima, zato je UIO s nama i radila. Mnogo nargila je oduzeto – kaže nam Ramić.
Ilustracija (Foto: Filip Brala/PIXSELL)

Uprkos tome što njihova upotreba zakonski nije dozvoljena, činjenica je da mnogi lokali širom BiH u svojoj ponudi imaju i nargile.

Ramić ističe da je jedan od razloga tome i što pojedine općine svojim rješenjima daju dozvole.

  • To je mimo zakona, na to smo ukazivali i na sastancima. Govorili smo da ne mogu dozvoljavati upotrebu duhanskih prerađevina jer je to klasična trgovina. Ako ćemo gledati Zakon u ugostiteljstvu gdje kaže da se može baviti dodatnima ativnostima, u skladu s postojećim zakonskim propisima, ne ispunjavaju uvjete. Pojedine općine i dalje pokušavaju, navode da je veliki interes, ali zakonodavac to ne propisuje, ne može se raditi – kaže Ramić za Hayat.ba.

Dodaje da očekuje nastavak saradnje s UIO i sprečavanja upotrebe nargila, posla koji su započeli.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …