U Sarajevu je u 89. godini umrla Sajma Hamzić, majka i supruga koju gledatelji N1 pamte po emotivnoj ispovijedi o gubitku kćeri, sinova i supruga tokom opsade Sarajeva, nakon čega je ostala sama, bez pomoći nadležnih, zaboravljena i prepuštena sebi.

Sajma je, govore nam komšije, posljednje dane provodila narušenog zdravlja, ali do kraja sa vedrim duhom, koji je zadržala unatoč teškoj sudbini. Iako ju je praunuk često obilazio, dodaju, ova sarajevska majka, otišla je sama, kako je uglavnom i živjela posljednjih trideset godina. Utjehu je, nakon gubitka porodice, kako nam je pričala, pronalazila u sedmoro unučadi i vjeri u Boga, smatrajući da ipak ima dobru nafaku, jer je uspjela preživjeti sve strahote koje su je zadesile.

Podsjetimo se, Sajma Hamzić ostala je u razmaku od samo deset mjeseci bez svojih najbližih, kćerke Ćamile, sinova Miralema i Salema, te supruga Ćamila. Kćerka je poginula na bratovim rukama od granate, jedan sin poginuo je na Igmanu, drugi na Hladivodama, obojica braneći Sarajevo. Na koncu je Sajmin suprug Ćamil, usljed povreda od granate, izdahnuo na njenim rukama. Za manje od godinu dana ubijeni su svi koje je voljela. Granata koja joj je ubila supruga razrušila je i cijeli stan u kojem su živjeli. Sajma Hamzić je morala dalje sama. Sve ispočetka, u praznini golih i napuknutih zidova.

Unatoč ovakvoj sudbini uspjela je stati na noge, preživjeti sama u stanu pored sarajevske Katedrale, ne popivši, kako nam je ispričala, niti jednu tabletu za smirenje. Prihvatila je svoju sudbinu, vjerujući da joj je s nekim razlogom bila namijenjena. Najteže joj je bilo prihvatiti zaborav nadležnih, koji su uskratili pomoć ovoj majci, iako svjesni, kako je sama tvrdila, da su joj sinovi šehidi.

“Ja poštujem majke Srebrenice, ali mi nije jasno zašto su zaboravili mene”, govorila nam je u intervjuu za N1. Nije krila da su je razočarali i da je na svu bol morala odbolovati i tu posljednju.

Sajma Hamzić ukopana je u utorak na mezarju Ravne Bakije u svom Sarajevu. Iza sebe je ostavila unučad i praunučad i jednu važnu lekciju društvu koje joj je okrenulo leđa.