fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Kruzer “Bolette”, koji plovi pod zastavom Bahama, najveći brod koji je ikada uplovio u neumski akvatorij

U Neumski zaljev danas je ponovno uplovio kruzer “Bolett” koji je prošle godine sa više od hiljadu putnika i 600 članova posade postao prvi brod koji je prošao ispod Pelješkog mosta i najveći koji je ikada uplovio u neumski akvatorij .

Kruzer “Bolette” prevozi više od hiljadu putnika i broji više od 600 članova posade, može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 hiljade BRT, a gaz 8,1 metara.klix.ba

Dugačak je nešto više od 237 metara, a širok je 32,5 metara i broji 12 paluba, a njegova visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, dok je dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta 55 metara.

Foto: Klix.ba

Foto: Klix.ba

Kako lani tako i ove godine njegov dolazak plijeni veliku pažnju građana i turista u jedinom bh gradu na moru.

Ploveći hotel se usidrio u Neum pod zastavom Bahama kao i lani, gdje će biti do večernjih sati, a više stotina putnika s broda koristi dogovoreni turistički izlet kroz Bosnu i Hercegovinu.

Kako Klix.ba doznaje turisti sa kruzera će tokom dana posjetiti Sarajevo, Mostar, Kravice i deltu Neretve, te našu zemlju napustiti kruzerom koji večeras u 20 sati isplovljava iz nemskog akvatorija.

Dok pristigli turisti obilaze našu zemlju istodobno brojni posjetioci Neuma koriste priliku da fotografiraju kruzer u Neumu za trajna sjećanja i društvene mreže.

Tako će mali dio obale Jadranskog mora u našoj zemlji na kraju ove sezone biti velika reklama za Neum i cijelu BiH, jer je naša zemlja uvrštena i na mapu pristaništa za kruzere.

Pojava ovog kruzera u neumskog akvatoriju je prošle godine izazvala burne reakcije mještana, koji su organizovali i proteste navodeći kako gigantski brod nanosi štetu neumskom akvatoriju.

Načelnik općine Neum Dragan Jurkovića je kazao da se lokalna zajednica ne slaže s uplovljavanjem ovakvih brodova te će od nadležnih tražiti rješenje da se ovakve situacije više ne ponavljaju zbog mogućih ekoloških posljedica na neumski akvatorij.

Pročitajte i ovo

Popularna Razo u Sarajevu na meti pljačkaša

U Sarajevu se desio neobičan incident kada je popularna Razija Razo Čolaković, uživajući u poziranju …