fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Fahrudin iz Fojnice za 4 dana uzme 1.000 eura: “Kada ga vide, misle ovaj ne radi ništa”

Bračni par Pamić iz Fojnice već deset godina bere šumske plodove. Od vrganja i borovnice pa sve do brusnice i to baš u Brusnici, gdje imaju i svoju vikendicu.

Taj dan su ubrali 30 kilograma brusnice i zaradili ni manje, ni više nego 300 KM. Nekada su dnevno brali i po 50 kilograma brusnice i za dan zarađivali 500 KM.

Gazda kuće i glava porodice ispričao je kako su pošli ujutru u 8 sati, brali dva sata i nabrali 30 kg brusnice, odnosno u vrijednosti 150 eura!

Bračni par Pamić iz Fojnice već deset godina bere šumske plodove. Od vrganja i borovnice pa sve do brusnice i to baš u Brusnici, gdje imaju i svoju vikendicu.

Taj dan su ubrali 30 kilograma brusnice i zaradili ni manje, ni više nego 300 KM. Nekada su dnevno brali i po 50 kilograma brusnice i za dan zarađivali 500 KM.– Znači 30 kila po 10 maraka, to je 300 maraka – čudio se novinar, na šta mu je Fahrudin rekao: Svakom je Bog dao, al narod neće radit’…

Ako nema dovoljno kupaca da plate kilogram brusnice po cijeni od 5 eura, onda robu predaju veletrgovcima po nešto sniženoj cijeni, zabilježio je svojom kamerom Srećko Stipović koji šparta Bosnom bilježeći ovakve priče.

Držali su nekad i ovce i krave ali danas isključivo rade šumske plodove. Kad je sezona, njegova supruga kaže da beru dva-tri dana zaredom, pa onda malo odmore.

A šta kad nema brusnica?

I kad ne beru, Fahrudin je vrijedan – onda ide u nadnicu na građevini ili zajedno plaste sijeno za stoku kod svih koji ih pozovu.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …