fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023

Iza nas je još jedno ljeto: Danas je prvi dan jeseni!

Danas je prvi dan jeseni, a na to ukazuju i vremenske prilike. Oblačno vrijeme i najavljene padavine dočekali su nas u prvom danu novog godišnjeg doba.

Jesen je ove godine nastupila jutros u 8:50 sati i trajat će do 22. decembra do 4:27 sati.

Sunce je jutros u ravni Zemljinog ekvatora, odnosno prelazi sa sjeverne na južnu hemisferu, tako da u isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine hemisfere počinje proljeće.

Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, ali i regionu također ukazuju na dolazak hladnijeg godišnje doba. Zbog najavljenih obilnih padavina u mnogim regijama balkanskih zemalja upaljeni su meteoaralmi, a građani se pozivaju da budu oprezni i spremni na moguće poplave.

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina su zabilježeni u sjevernim, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica 10; Bugojno, Sanski Most 16; Banja Luka, Srebrenica 17; Bihać, Sokolac 18; Doboj, Ivan Sedlo, Sarajevo, Zenica 19; Mostar, Široki Brijeg, Tuzla, Zvornik 20; Trebinje 25; Neum 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 5 hPa je niži od normalnog i opada.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, jačim pljuskovima i grmljavinom. Širom zemlje se očekuju intenzivnije padavine, što može uzrokovati pojavu bujica i urbanih poplava. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima, u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Dnevna temperatura od 19 do 25, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 29 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju tokom poslijepodna i noći. Dnevna temperatura oko 25 stepeni.

U nedjelju se očekuje nagli pad temperatura, u nekim dijelovima zemlje čak za više od 10 stepeni

Pročitajte i ovo

Ruševine i leševi: Zara izazvala bijes javnosti zbog fotografija nove kolekcije

Španski brend Zara objavio je fotografije svoje najnovije kolekcije koje su izazvale bijes javnosti na …