fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Detalji priče koja je “rastopila” srca mnogih: Saliha Delić donirala bubreg snahi, Aiša “Živim novi život, razmišljam o djeci koju želim imati”

U moru negativnih stvari koje nas svakodnevno okružuju, priča o svekrvi i snahi Salihi i Aiši Delić iz Željeznog Polja kod Žepča, vraća nadu da na ovom svijetu još ima dobrih, plemenitih ljudi koji su u svakom trenutku spremni pomoći.

Takva je i Saliha Delić (1969.), svekrva ili bolje reći majka, koja je svojoj snahi Aiši (1990.) donirala bubreg i tako joj spasila život.

Aiša je na dijalizi bila punih 10 godina i borila se sa teškom bolešću bubrega od 2012.

Nakon decenije agonije, prije nekoliko dana, tačnije 13. septembra u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla Aiši je urađena transplantacija bubrega, a donor je bila njena Saliha.

– Ne mogu vam opisati kako se osjećam, kao da sam ponovo rođena – govori nam Aiša koja je još uvijek u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, dok je, kako kaže, njena svekrva izašla iz bolnice u ponedjeljak.

– Kod kuće je, hvala Bogu dobro se osjeća, a i ja se polako oporavljam. Ljekari kažu da ću i ja ubrzo kući, za 10 do 15 dana, jer su nalazi dobri i sve teče kako treba – dodaje Aiša.

Kaže da ju je svekrva još 2012. godine, nakon što se udala za njenog sina Belmina, tjerala da ide na transplantaciju jer je odlučila da će joj ona donirati bubreg.

– To je bila njena želja i niko je od toga nije mogao odvratiti. Čekala sam 10 godina jer me je bilo strah kako će se sve završiti, plašila sam se za njeno zdravlje, ali hvala bogu ona je heroj i borac nevjerovatni – ističe Aiša.

Aiša dodaje da sada slijedi period čestih kontrola te da se mora dobro paziti dok krizni period ne prođe.

– I ljekari su me ohrabrili, kažu da sve teče normalnim tokom, nalazi su dobri. Zahvaljujem im se na svemu što su uradili za mene, nefrolozima, urolozima, svima, cijelom timu ljudi, koji besprijekorno rade svoj posao. Ja od 13. septembra živim novi život. Sada razmišljam o budućnosti, svojoj porodici, djeci koju želim imati – kazala nam je na kraju razgovora Aiša Delić.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila HASANAGIĆ (rođ. BRICA) SADETA IZ FOJNICE/ORMANOVOG POTOKA

Na Bolji svijet je preselila HASANAGIĆ (rođ. BRICA) SADETA IZ FOJNICE/ORMANOVOG POTOKA. Preselila je na …