fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Nesvakidašnji slučaj iz susjedstva: Supruga tražila penziju od muža pa saznala da je ljubavnica već prima

Kad joj je suprug iznenada preminuo od infarkta, Beograđanka je bila u šoku od tuge, ali to se ubrzo promijenilo. Naime, saznala je da je pokojni muž imao – tajnu porodicu. Imao je ljubavnicu s kojom je imao dijete te ga je priznao.

Njih dvoje dobili su u braku dvoje djece koja su još uvijek maloljetna, pišu Nezavisne.

Par mjeseci nakon sprovoda, podnijela je zahtjev za njegovu penziju, ali dobila je informaciju da neko drugi već prima njegovu penziju – a to je ljubavnica.

Mirovinski Fond PIO obradio se službeno supruzi – objasnili su zašto ljubavnica, a ne supruga prima njegovu penziju.

Naglasili su kako prema zakonu supruga ljubavnici ne može oduzeti pravo na tu penziju. Naime, iako je to dijete vanbračno, stvar se ne može preokrenuti u korist zakonske djece i legalne supruge.

Naime, pravo na penziju u Srbiji nije ograničeno samo na bračne drugove. Pravo na to ima i vanbračni partner, pod određenim uslovima.

Vanbračni partner to pravo može tražiti ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili imaju dijete. To se pravo ne stiče automatski, već u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera.

Takođe, uz zahtjev za mirovinu prilaže se i pravomoćna sudska odluka kojom se potvrđuje postojanje ove zajednice.

Osim bračnog i vanbračnog druga, pravo na nasljeđivanje mirovine mogu pod određenim uslovima ostvariti i drugi članovi porodice umrle osobe. Da bi članovi familije mogli ostvariti ovo pravo, umrli član porodice mora imati najmanje pet godina staža osiguranja, ispunjavati određene uslove ili je već bio u penziji, prenose “24 Sata”.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …