fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Pretučen imam Bh. islamskog centra u New Yorku, nadzorne kamere snimile napadača

Upravni odbor bosanskohercegovačkog Islamskog centra u New Yorku osudio je brutalni, ničim izazvani napad na imama Idriza ef. Budimlića, koji se desio u ranim jutarnjim satima, nakon sabah-namaza, u petak 8. septembra 2023. godine.

Kako su saopćili, neidentifikovani napadač brutalno je napao Budimlića, oborivši ga na zemlju i udarivši ga šakom u lice, uzrokujući krvarenje iz nosa, otekline na licu, probleme sa vidom i višestruke napukline kostiju lica i nosa.

Dodali su da je napadač pobjegao sa lica mjesta, a policija još uvijek za njim traga.

“Kao zajednica, mi stojimo uz našeg imama uz svesrdnu podršku njemu i njegovoj porodici. Imam Idriz je uvijek bio i biće svjetionik duhovnosti za zajednicu muslimana, kako u našem džematu, tako i u gradu New Yorku. Svi skupa činimo dove i molimo sa za njega i njegovu porodicu i želimo mu brz oporavak. S žaljenjem konstatujemo da se ovaj incident mogao spriječiti intervencijom policije”, poručili su.

Dodali su da je napadač nasilno ušao u mesdžid, koji je bio zatvoren u to vrijeme, dok je tu bila čistačica, oko 22.00 sata.

-Njen suprug koji se tu zadesio i ona su bili uplašeni za svoju sigurnost pa su kontaktirali bivšeg člana odbora koji je odmah zvao policiju i prijavio ovaj incident. Nažalost, policija se ovom pozivu nikada nije odazvala. Napadač je duže vrijeme tražio i insistirao da vidi ‘šefa’, aludirajući na našeg imama, te je zahtijevao da ga oni pozovu”, ističu.

Navode da je napadač, nakon što je čuo da bi policija mogla biti na putu, napustio prostorije džamije.

Nažalost, vratio se u mesdžid nekih sedam sati kasnije, tokom sabah-namaza. Iako smo u prošlosti imali jako dobar odnos sa NYPD-om i njihovom jedinicom, ta odnose sa lokalnim zajednicama, smatramo da je uznemirujuća činjenica da nisu poslali patrolu nakon našeg poziva, da se istraži i možda spriječi kompletan incident. Mi se moramo osjećati sigurno u našim bogomoljama, znajući da će policija reagovati na vrijeme kada bude pozvana”, objasnili su.

Na kraju poručuju da nakon ovog nemilog incidenta, mnogi roditelji koji su upisali svoju djecu u našu vikend školu, se već dvoume oko slanja svoje djece na nastavu koja je tek počela.

-Naša jedina želja je za boljom saradnjom i bržim reagovanjem policijskih službenika, učestalijim patrolama do i oko džamije i da kriminalac odgovoran za ovaj brutalni napad što prije bude priveden pravdi”, zaključili su.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …