fbpx
Srijeda , 27 Septembra 2023

Porodica Trlin traži da se sruši džamija u Konjicu

Na neposrednom ulazu u Konjic, u mjestu Donje Selo, 2017. godine izgrađena je džamija na zemljištu u kojem su 300 godina vlasnici iz porodice Trlin. No, priča nije sasvim crno-bijela i jednostavna, pa su je navodno zloupotrijebili pravosudni, notarski, općinski službenici koji su “posredovali” u kupovini zemljišta od tek jedne (su)vlasnice koja se predstavila kao jedina vlasnica. A koja je, očito, blisko surađivala s onima s kojima je dogovorila prodaju zemljišta koje nije njezino.

Općinski sud u Konjicu i Županijski sud Hercegovačko-neretvanske županije u Mostaru su donijeli odluke koje su bile nepovoljne za porodicu Trlin. Iako su tvrdili da su dokazi o promjeni vlasništva krivotvoreni, odluke su bile u korist druge strane.

U slučaju Zvonimira Trlina, koji živi u Zagrebu, nije bilo njegovog potpisa na kupoprodajnom ugovoru, ali mu je uprkos tome dodijeljen dio zemljišta. U drugim slučajevima, potpisi su bili osporavani kao krivotvoreni.

Porodica Trlin nije odustala od borbe za povrat vlasništva nad zemljištem i rušenje džamije. Podnijeli su zahtjev za reviziju postupka Vrhovnom sudu Federacije BiH.

BH Telekom je postavio infrastrukturu na zemljištu porodice Trlin bez naknade, što je također izvor spora.

Porodica Trlin tvrdi da su niži sudovi ignorirali njihove argumente i interese te da su bili skloni zataškavanju problema.

Pročitajte i ovo

Lijepe vijesti iz Goražda: Emina pobijedila karcinom

Ranije smo pisali o akciji za prikupljanje 20.000 maraka koje su bile neophodne za liječenje …