fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Živčići: Džamiju je za rekordnih pet mjeseci izgradio hadžija Hamdo Ibreljić, fojnički Gazi Husrev-beg

Džamiju je za rekordnih pet mjeseci izgradio hadžija Hamdo Ibreljić, fojnički Gazi Husrev-beg

Prije šesnaest godina je, na današnji dan, svečano otvorena novosagrađena džamija u Džematu Živčići, Medžlis Islamske zajednice Fojnica.

Sačuvani tarih nam zbori da je prvobitnu dżamiju 1713. godine sagradio šejh Husejn Bosnevi, a da su je plemenite džematlije obnovile 1960. godine.

U martu mjesecu 2007. godine hadžija Hamdo Ibreljić je u Medžlisu IZ Fojnica izvijestio glavnog imama Mensur-ef. Pašalića i predsjednika h. Taiba Pamića da želi, u ime Allaha dż.š., izgraditi novu džamiju u rodnim Živčićima obzirom da je postojeća nefunkcionalna, oronula i dotrajala uz ispucane zidove od slijeganja terena te vrlo nestabilnu drvenu munaru.

Stručnom opservacijom to stanje je potvrđeno i fotografski dokumentirano nakon čega su data potrebna odobrenja za izgradnju nove džamije u bosanskom stilu.

Prethodno je pažljivo izvađen originalni tarih i napravljena kolekcija fotografija radi čuvanja sjećanja na staru džamiju.

Početkom aprila 2007. godine se započelo sa njenim demontiranjem te izgradnjom uz konstantno prisustvo, pažnju, organizaciju, finansiranje i nadzor radova od strane hadžije Hamde.

Za svega pet mjeseci radovi na izgradnji nove predivne džamije su kvalitetno, ekspeditivno i profesionalno završeni.

Noć pred otvorenje, po našoj lijepoj tradiciji, imami su proučili mevlud, a zikr je predvodio šejh tekije u Vukeljićima hadži Husejn-ef. Hadžimejlić.

Svečano i nezaboravno otvorenje je priređeno 9. 9. 2007. godine.

Uz brojne džematlije i musafire iz Bosne i Hercegovine otvorenju su prisustvovali travnički muftija Nusret-ef. Abdibegović, izaslanik Reisul-uleme, sarajevski muftija Husejn-ef. Smajić, načelnici općina Fojnica i Busovača g. Salkan Merdžanić i g. Asim Mekić, direktori medresa u Visokom i Travniku g. Džemal Salispahić i g. Muharem Dautović te drugi značajni gosti.

Program otvorenja je moderirao džematski imam hadži Ihsan-ef. Hadžimejlić.

Mensur-ef. Pašalić, glavni imam MIZ Fojnica, je općenito govorio o ulozi džamije u životu muslimana te je hadži Hamdu Ibreljića, plemenitog vakifa novosagrađene džamije u Živčićima, nazvao fojničkim Gazi Husrev-begom.

Hadži Taib Pamić, predsjednik MIZ Fojnica, je poselamio prisutne i iskazao zadovoljstvo činjenicom da svjedočimo još jednom hajru učinjenom u ime Stvoritelja.

G. Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica, je podijelio zajedničku radost ovakvim trenucima koji predstavljuju iskorak u životima građana Fojnice.
Husejn-ef. Smajić, sarajevski muftija, je biranim riječima govorio o ljepoti islama i pozitivnim ostvarenjima u džematima sarajevskog Muftijstva.
Nusret-ef. Abdibegović, travnički muftija, je u svojstvu izaslanika reisul-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića izrazio čestitke vakifu i svim muslimanima za ovo Bogu ugodno djelo koje predstavlja još jedan dragulj u prirodnim ljepotama ovog područja darovanim od dragog Allaha.

Kur’anska ajeta su učili hafiz Salem-ef. Aletić i Šaban-ef. Šljivar a derviške ilahije su učili h. Ramiz Ibreljić, h. Ismet Aletić i Hajrudin Rizvić.

Završna riječ je pripala vakifu hadži Hamdi Ibreljiću koji se je u emotivnom obraćanju zahvalio Allahu dž.š. na mogućnosti da izgradi ovaj hajrat, potom se je zahvalio svojoj hanumi i evladima na stalnoj podršci te je istakao i ličnu radost uspješno okončanom gradnjom džamije koja će biti naš svjetionik do Kijametskog dana.

Nusret-efendija je džamiju proglasio trajnim vakufom-vlasništvom Islamske zajednice te je ključ džamije predao vakifu hadžiji Hamdi Ibreljiću da je svečano otvori.

Uz suze , glasne i milozvučne tebire pristnih, hadžija Hamdo i njegova supruga hadži Namka-hanuma su sa Bismillom otvorili ovu džamiju.

Zbog ovog, ali i drugih hajrata, hadžija Hamdo Ibreljić je proglašen “Vakifom 2013. godine”.

Na insistiranje glavnog imama Pašalića urađen je i ugrađen tarih:
“Ovu džamiju je sagradio vakif Hamdo sin Mustafe Ibreljić iz pokornosti Allahu 27.š'abana 1428 h.g.”

Molimo Gospodara svjetova da hadžiji Hamdi Ibreljiću i njegovoj porodici ukabuli gradnju ove Allahove kuće koja će služiti muslimanima do Sudnjeg dana!

Fojnica, 9. 9. 2023. g. Prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Popularna Razo u Sarajevu na meti pljačkaša

U Sarajevu se desio neobičan incident kada je popularna Razija Razo Čolaković, uživajući u poziranju …