fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Navijači BIH kažnjeni u Doboju zbog isticanja zastave Republike Bosne i Hercegovine

Policijski službenici PU Doboj danas su uoči utakmice nogometne reprezentacije BiH sankcionisali dva lica zbog isticanja zastave Republike BiH.

Kako nam je potvrđeno iz Policijske uprave Doboj, kažnjena su lica iz dva putnička vozila iz Srebrenika, iako se dovodi u pitanje legitimitet ove odluke, s obzirom na to da nije riječ o “ratnoj zastavi”.

“Policijski službenici PU Doboj, na području grada Doboj, kontrolisali su dva putnička automobila, kojima su upravljala dva lica s područja općine Srebrenik. Na tim vozilima su bile istaknute zastave BiH, koje je Ustavni sud BiH 2007. godine proglasio neustavnim i zabranio njihovo korištenje na javnom mjestu. Navedena lica su sankcionisana po Zakonu o javnom redu i miru RS-a, a predmetne zastave su oduzete”, rečeno nam je iz Policijske uprave Doboj.

Na snimku iz Doboja koji posjeduje Klix.ba, može se vidjeti kako dva automobila sa spomenutim zastavama odlaze u pratnji policije.

Iako se u RS-u često zastava Republike BiH naziva “ratnom zastavom”, prema fotografijama koje su nastale na mjestu događaja vidljivo je da se radi o zastavi Republike Bosne i Hercegovine koja je korištena kao zvanično obilježje od 1992. do 1998. godine.

S tim u vezi, nejasno je pozivanje na Odluku Ustavnog suda, a kažnjavanje po Zakonu o javnom redu i miru RS-a.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …